Hlavní obsah

Dalajláma pohrozil rezignací, pokud se bude šířit násilí v Tibetu

SEATTLE

Tibetský duchovní vůdce v neděli opět pohrozil, že odstoupí z neformální funkce vůdce tibetského lidu, pokud se násilnosti v Tibetu vymknou kontrole. Zároveň podpořil pokojné protesty na okraj olympijské štafety. Dalajláma to prohlásil v západoamerickém Seattlu.

Článek

"Pokud se násilnosti vymknou kontrole, mojí jedinou volbou je rezignace. Pokud bude většina lidí páchat násilnosti, pak odstoupím," řekl dalajláma.

Ve stejném duchu se už dalajlama vyjádřil 18. března, kdy stejně jako dnes vyzval Tibeťany k ukončení násilí a pokud tak neučiní, pohrozil rezignací.

Podpořil pokojné protesty

Čínská vláda dalajlámu obviňuje z podněcování nepokojů v tibetském správním středisku Lhase, kde v březnu přerostly demonstrace k 49. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci v násilné protesty. Jejich krvavé potlačení čínskými bezpečnostními silami si podle tibetských exilových orgánů vyžádalo 140 lidských životů. Čína oficiálně udává pouze 22 obětí.

Dalajláma obvinění ze strany Pekingu odmítá. V neděli však podpořil pokojné protesty na okraj olympijské štafety.

Dalajláma

Dalajláma je titul nejvyššího představeného tibetské buddhistické školy Gelugpa, již založil učenec Congkhapa. Dalajláma je nejen náboženským, ale i politickým vůdcem Tibeťanů a tibetští buddhisté ho považují za vtělený projev bódhisattvy Avalókitéšvary.

Současný dalajláma je v pořadí čtrnáctým, jeho občanské jméno je Tändzin Gjamccho. Dalajlámou byl prohlášen v roce 1935 ve svých čtyřech letech. Od roku 1959 žije v Indii, kam uprchl před Číňany, kteří o osm let dříve Tibet vojensky obsadili.

Vzhledem k pokračující snaze Pekingu omezit vliv tradic a Tibet počínštit je ohrožen případný následovník dalajlámy. Když dalajláma v roce 1995 jmenoval jedenáctým pančenlámou (druhý nejvyšší duchovní) šestiletého Genduna Nyjmu, chlapec i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly Gyaltsena Norbu.

Tibetský duchovní vůdce je nyní na návštěvě Spojených států, kde plánuje řadu přednášek a konferencí o duchovnu. Jeho první zastávkou je právě Seattle, kde měl již v sobotu přednášku před desítkami tisíc lidí na tamním stadionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna vyzvala k respektu práv Tibeťanů

Poslanci schválili Prohlášení Poslanecké sněmovny u příležitosti 49. výročí povstání v Tibetu. Debatu okořenil bývalý šéf komunistů Miroslav Grebeníček výpadem...

Výběr článků

Načítám