Hlavní obsah

VZP si přeci jen chce došlápnout na nemocnici ve Vrchlabí kvůli poplatkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRCHLABÍ

Nemocnice ve Vrchlabí bude čelit správnímu řízení kvůli tomu, že nevybírá od pacientů mladších 18 let poplatky. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) je přesvědčena, že Česko-německá horská nemocnice porušuje zákon. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že postup VZP podporují.

Foto: ČTK

Ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml

Článek

Nemocnice od začátku roku nevybírá regulační poplatky od dětí mladších 18 let, pojišťovnám však výběr poplatků vykázala s tím, že je uhradil sponzor. Ředitel nemocnice Vladimír Dryml řekl, že nemocnice zákon svým postupem neporušuje. Cikrt je přesvědčen o opaku. "Ať nemocnice vymyslí fígle, jaké chce, povinností ze zákona je platit a vybírat poplatky," zdůraznil.

VZP se bude snažit ve správním řízení prokázat, že vrchlabská nemocnice postupuje v rozporu ze zákonem. Podle Drymla chrání nemocnice obyčejné lidi. "Zakazovat sponzoring ve zdravotnictví považuji za vrchol toho, co si VZP dovoluje," prohlásil. Pokud VZP zahájí správní řízení, bude nemocnice žádat od VZP peníze za poškození dobrého jména, varoval Dryml.

Nemocnici hrozí pokuta 50 tisíc korun

"Povinností ze zákona je platit a vybírat poplatky. Jestliže to lidé nedělají a nemocnice to za ně jakoby doloží, dopouští se podvodu, protože vykazuje pojišťovně, že byl vybrán," vysvětlil Cikrt. Sponzoring by podle něj byl možný jen tou formou, že by nemocnice dala lidem peníze do ruky a oni s nimi šli poplatek uhradit. "Jinak je to porušení zákona. VZP postupuje správně, když to tak nenechá a trvá na vymáhání zákona," dodal mluvčí.

VZP ve svém prohlášení uvedla, že sponzoring ve zdravotnictví považuje za prospěšný a možný. "Musí však být jednoznačně prokazatelné, že za pacienty zaplatila konkrétní osoba či instituce. Domníváme se, že v případě vrchlabské nemocnice tomu tak v žádném případě není," stojí v prohlášení.

Podle Drymla uhradil poplatky spolumajitel vrchlabské nemocnice Alexandr Seidl, ten však řekl, že jméno sponzora nemůže prozradit. Vrchlabské nemocnici hrozí za nevybírání poplatků od VZP pokuta až 50 000 korun. Podle Cikrta je vrchlabská nemocnice v Česku jediná, která takto obchází zákon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám