Hlavní obsah

Obama stahuje náskok Clintonové v superdelegátech

WASHINGTON

Barack Obama má stále větší naději být nominován do podzimních amerických prezidentských voleb za Demokratickou stranu. V primárkách získal o 134 delegátů více než jeho soupeřka senátorka Hillary Clintonová.

Článek

Clintonovou však upřednostňují superdelegáti, kteří mohli výsledek primárek na letním stranickém sjezdu ještě zvrátit, nyní však Obama již ztrácí jen 31 superdelegátů, uvedla v pátek agentura Reuters. Má jich 225 z osmi set.

Před měsícem činil náskok Clintonové 100 superdelegátů. Tři sta jich ale zůstává nerozhodnutých. S podporou čekají na výsledky dalších primárek.

„Superdelegáti vidí, že narůstají přednosti Obamy,“ uvedl analytik Steven Schier a dodal, že „pro Clintonovou bude velmi těžké ho dohnat“.

„Obama má více delegátů, získal více hlasů voličů, získal více peněz a nyní můžete vidět, že se totéž děje i u superdelegátů,“ sdělil Simon Rosenberg z poradního orgánu demokratů NDN. Obama získal na kampaň v únoru 55 miliónů dolarů a v březnu dalších 40 miliónů dolarů.

Clintonová dokonce ztratila podporu Johna Lewise z Georgie, který má velký vliv na voliče černé pleti. Přiklonil se Obamovi. Jon Corzine naznačil, že ho také naznačil možnou změnu názoru, protože je podle něj obtížné podpořit kandidáta, který nezvítězil v hlasování voličů. Tento týden ale Clintonová získala další čtyři superdelegáty.

Clintonová ale doufá, že situaci ještě zvrátí. Spoléhá na příští primárky, které se konají 22. duba v Pennsylvanii. Clintonové se většinou dařilo v lidnatějších státech. I analytici se shodují, že výsledek těchto primárek by mohl hrál velkou roli, protože na jeho základě se mohou rozhodnout superdelegáti, kteří dosud váhají.

Reklama

Související články

Obama nabídl Goreovi místo ve vládě

Illinoiský senátor Barack Obama, který usiluje o úřad příštího prezidenta Spojených států, by rád do své vlády v případě zvolení pozval Ala Gorea. Demokratický...

Výběr článků

Načítám