Hlavní obsah

Soutěž Dřevěný dům 2008 má svého vítěze

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení ve dřevě se stává celosvětovým trendem, protože vychází vstříc modernímu bydlení, a také požadavkům na úsporné využívání obnovitelných zdrojů. Cílem soutěže Dřevěný dům 2008 je vybrat nejlepší návrhy z hlediska architektonického, ekologického, úspor energií a dalších kritérií. Vítězné projekty budou vyhlášeny v rámci Mezinárodního stavebního veletrhu v Brně, a to 24. dubna 2008.

Článek

Druhý ročník architektonické soutěže Dřevěný dům 2008 byl zahájen pod patronací Ministerstva zemědělství ČR a dalších odpovědných resortů, České komory architektů a Nadace dřevo pro život.

.: Novostavba dvoupodlažního bytového domu navržená pro mladé rodiny žijící na venkově, většina obytných místností se otevírá k jihu. Soutěžní návrh číslo 34.foto: www.drevenydum.org

Snaha podpořit zdravé životní prostředí

Soutěž podporuje i Ministerstvo životního prostředí ČR. „Naší snahou je motivovat projektanty a stavebníky k realizaci zdravého, životní prostředí minimálně zatěžujícího bydlení, s orientací na nízkou energetickou náročnost“, řekl Ing. Tomáš Krejzar z Ministerstva zemědělství ČR.

Nízkoenergetický dům si tedy vystačí s necelou polovinou energie v porovnání s běžnou novostavbou. Úspor se dosáhne zejména pečlivou přípravou projektu, kde je vhodně zvolen tvar a umístění budovy v terénu.

.: Dům se natahuje za sluncem, které vtahuje do svých prostor. Je introvertní, je odvrácen od ulice s soustřeďuje své obyvatele do prostor zahrady. Soutěžní návrh číslo 22.foto: www.drevenydum.org

Po odborné stránce se na realizaci soutěže významně podílí Česká komora architektů, která poskytla své bohaté zkušenosti s pořádáním architektonických soutěží. Účastníci budou opět soutěžit ve dvou kategoriích – rodinný dům a bytový dům.

Jak jsou návrhy hodnoceny?

Kritéria hodnocení zahrnují architektonickou a výtvarnou kvalitu návrhu, kvalitu objemového, dispozičního a funkčního řešení, technologickou a konstrukční vyspělost řešení, investiční náročnost při realizaci a energetickou koncepci.

Tomu odpovídá i výše stanovených cen za vítězné návrhy.

.: Nízkoeneregetický rodiný dům - á la bouda. Soutěžní návrh číslo 01A.foto: www.drevenydum.org

Nízkoenergetický dům si tedy vystačí s necelou polovinou energie v porovnání s běžnou novostavbou. Úspor se dosáhne zejména pečlivou přípravou projektu, kde je vhodně zvolen tvar a umístění budovy v terénu.

Letošní vítěz

Komisi u vítězného projektu číslo 40, jehož autory jsou Ondřej Chybík a Josef Chybík, zaujala přehledná racionální dispozice, v níž porota spatřuje podobnost s „Raumplanem“ architekta Adolfa Loose, kdy jsou velikosti místností odstupňovány podle jejich funkce i symbolického významu.

Jídelna tak může mít jiný rozměr než třeba dětský pokojík a tuto různost rozměrů můžeme vidět i při vnějším pohledu na dům. Návrh měl podle komise dále dobře navržené jednotlivé detaily.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekofarma na ekologickém sídlišti

S výstavbou dalších nízkoenergetických domů na sídlišti Jižní Chlum na Zlínsku se již nepočítá. Předsedkyně občanského sdružení Zelené bydlení Helena Frkalová...

Souboj domů, které šetří energii

Stavby, které topí odpadním teplem ledničky, jsou kompletně izolovány a nespotřebují téměř žádnou energii, se staví už i v České republice. O to, aby jich bylo...

Úsporný dům s řízeným větráním

V nabídce nových bytů je těch nízkoenergetických jako šafránu. Přesto kdo hledá, najde, podobně jako manželé Řežábovi. O úsporném bydlení měli díky hostiteli...

Výběr článků

Načítám