Hlavní obsah

Požadavek ČSSD spojit radar s důvěrou může nahrát vládě

Novinky, znk
PRAHA

Politologové oslovení Novinkami se shodují, že požadavek ČSSD z minulého týdne, aby vláda spojila hlasování o smlouvách o radaru ve Sněmovně s hlasováním o důvěře kabinetu, může paradoxně vládě prospět. Sociální demokraté tím podle nich riskují, že vláda tím svou pozici ještě posílí.

Foto: Právo

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Článek

"Požadavek opozice má svoji legitimitu," řekl politolog a historik Zdeněk Zbořil z Ústavu politologie FF Univerzity Karlovy. Podle něj má vláda právo žádat hlasování o důvěře pokaždé, když zákon, se kterým ho spojí, považuje za zásadní. Myslí si ale, že vládní politici se také chtějí ukázat před svými voliči.

"Riskují tím ale, že vláda po hlasování bude mít silnější pozici, protože dostane důvěru dovést jednání o radaru do konce," dodal. "Vláda by navíc mohla vyvinout více tlaku na nerozhodnuté poslance," poznamenal.

Podle politologa Jana Kubáčka z FSV UK jde ze strany ČSSD o snahu získat iniciativu a zatlačit vládu k tomu, aby zariskovala. "Na druhou stranu je to jeden z možných způsobů, jak by mohl kabinet radar protlačit," dodal s tím, že by hlasováním o důvěře mohl přesvědčit váhavé zelené, lidovce a nezařazené.

"Bylo by to o jejich politických karierách, jestli se je rozhodnou ukončit nebo podpořit radar a další fungování vlády," upřesnil.

Politický folklór

Hlasování o důvěře by podle politologa Michala Pehra z Masarykova ústavu AV ČR mělo být výjimečným krokem. "Každé hlasování o důvěře vlády v demokracii vede k nestabilitě. S požadavku na vyslovení nedůvěry se pomalu ale jistě stává u nás politický folklór a ritualní tanec," uvedl.

Vláda by podle něj na požadavek opozice přistoupit neměla. "Není jisté, jak by se zachovali nezařazení poslanci, a je také otázka, jak by hlasovali někteří zelení," vysvětlil.

Poslanecký klub ČSSD vyzval vládu ke spojení ratifikace smluv o radaru s důvěrou minulý týden. Důvodem má být skutečnost, že žádná z vládních stran neměla radar ve volebním programu.

Vláda ovšem podle ústavy může s důvěrou spojit jen vlastní návrh zákona, ale ne ratifikaci smlouvy. Zcela samostatně může kabinet Sněmovnu požádat o důvěru kdykoliv. ČSSD proto hledá cestu, jak ke hlasování o důvěře dospět.

Chybějí alespoň čtyři hlasy

Koalice není ve svém názoru na základnu jednotná. Pro radar jsou například dva poslanci SZ, dva jsou proti a dva se ještě nerozhodli. KDU-ČSL je ochotna pro radar hlasovat, váhá jen Ludvík Hovorka

Pro základnu by mohli ve Sněmovně poslanci za ODS (81 hlasů) a KDU-ČSL (12 hlasů bez Hovorky). Ze zelených by mohli s radarem souhlasit maximálně čtyři zákonodárci. Vzhledem k tomu, že ke schválení smluv je třeba souhlas 101 poslanců, musí premiér Mirek Topolánek (ODS) sehnat minimálně další čtyři hlasy.

Exposlanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák při hlasování berou inspiraci od expremiéra Miloše Zemana, který je proti radaru. Zamítavé stanovisko má i další nezařazený Evžen Snítilý.

Anketa

Měla by podle vás vláda spojit radar s hlasováním o důvěře?
Ano
24,7 %
Ne
75,3 %
Celkem hlasovalo 6001 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám