Hlavní obsah

Běh s pochodní v San Francisku připomínal hru na schovávanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO
Aktualizováno

Protičínské demonstrace donutily ve středu organizátory významně změnit režii jediné etapy olympijské štafety na severoamerickém kontinentu. Běh s pochodní pro letní olympiádu v Pekingu byl v San Francisku zpožděn, na téměř tři čtvrtě hodiny přerušen a poté se uskutečnil po změněné trase. Závěrečný ceremoniál byl odvolán a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště.

Článek

Necelou hodinu před startem běhu na sanfranciském baseballovém stadiónu oznámily úřady, že trasu, už jednou zkrácenou na deset kilometrů, znovu zkrátily téměř na polovinu.

Americká média krátce po zapálení pochodně a náhlém přerušení štafety spekulovala, že oheň poveze policejní loď. Tato úvaha se ale nepotvrdila.

Přísná bezpečnostní opatření měla také zabránit střetům mezi stoupenci Tibetu a přívrženci Pekingu, kterých se do San Franciska sjely tisíce. Při pondělních protibetských demonstracích v Paříži dokonce opakovaně zhasl olympijský plamen a plánovaná štafeta byla předčasně ukončena.

Hra na schovávanou a rychlý odlet ze země

Ze zpožděného zahajovacího ceremoniálu v San Francisku zamířil první běžec proti očekávání do budovy a několik desítek minut nebylo zřejmé, co se děje. Pochodeň poté pořadatelé převezli asi dva kilometry do centra města, kde přísně střežená štafeta vyrazila opačným směrem, než demonstranti i příznivci olympiády očekávali.

Běžci s pochodní obklopení policisty absolvovali trasu bez problémů. Lidé, kteří původně čekali podél plánované trasy, pobíhali zmateně po městě, vzájemně se domlouvali mobilními telefony a textovými zprávami a spěchali za kolonou, která štafetu provázela.

Závěrečný ceremoniál byl pak zrušen a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště, odkud se oheň přesunul do Buenos Aires.

Závěrečný ceremoniál byl pak zrušen a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště, odkud se oheň přesunul do Buenos Aires.

Závěrečný ceremoniál byl pak zrušen a kolona aut s pochodní zamířila rovnou na letiště, odkud se oheň přesunul do Buenos Aires. Štafeta po světě možná naposledy

San Francisco je jedinou z 23 světových zastávek v USA na cestě olympijského ohně do dějiště letní olympiády v Číně.

Oheň do města dorazil v úterý po pařížském debaklu a hned ho přivítaly tisícihlavé davy protestujících proti čínskému porušování lidských práv, a to nejen v Tibetu, který Peking vojensky anektoval v roce 1951. Tři aktivisté vyšplhali na most Gold Gate a vyvěsili z něj transparenty na podporu Tibetu. Ty společně s lezeckou výbavou pronesli před policisty v dětských kočárcích.

Video z akce:

:. Demonstranti za svobodu Tibetu protestovali na Golden Gate

Při protestech v Londýně a Paříži bylo zatčeno několik lidí. Podle různých zdrojů zhasl ve francouzské metropoli olympijský oheň až pětkrát. Bylo to vůbec poprvé, kdy byl plamen násilně uhašen lidmi.

Olympijský oheň dosud údajně zhasl pouze dvakrát. Poprvé se tak stalo v roce 1976 při bouři jen pár dní po zahajovacím ceremoniálu her v Montrealu. Znovu ho riskantně zapalovačem zažehl jeden z pořadatelů. Počasí bylo příčinou i druhého vyhasnutí v roce 2004 před zahájením olympiády v Aténách. Oheň byl obnoven za pomoci záložních pochodní.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge v úterý vyzval všechny demonstranty, aby respektovali olympijský oheň. Mluvčí MOV Kevan Gosper naznačil, že výbor by pro příští olympijské hry mohl koncept mezinárodní štafety opustit. "Myslím, že pochodeň by jednoduše měla zamířit z řecké Olympie přímo do země, jež hry hostí," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám