Hlavní obsah

Obchodníci jsou stále rafinovanější, prodávají už i falešné sýry

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Balené tavené sýry bez mléka a vyrobené z rostlinného tuku, tak může vypadat nabídka obchodníků. Stále častěji se v regálech objevují náhražky výrobků, které se snaží tvářit jako mléčné. Pokud si zákazník pozorně nepřečte složení potraviny na obalu, snadno si pak doma „pochutná“ na směsici rostlinného tuku a umělých barviv.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Tavené sýry v obchodech mnohdy neobsahují mléko. Obchodníci ho nahradili rostlinným tukem.

Článek

„Udělali jsme si průzkum v prodejnách, které nabízejí plátkové tavené sýry. Při přečtení jejich obalu jsme zjistili, že řada z nich je vyrobena z rostlinného tuku. Vůbec neobsahovaly mléko. Nejsou to sýry a neměly by se nabízet v regálu spolu s dalšími, při jejichž výrobě se použilo jako výchozí surovina mléko,“ upozornila mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Ivana Picková.

Novinkám řekla, že problém není už jen s balenými plátkovými tavenými sýry, ale v obchodech je k mání už i trojúhelníčkový taveňák, který není vyrobený z mléka. Spotřebitelé se mohou nechat při nákupu lehce oklamat. Podle Pickové totiž náhražky sýrů často mají stejnou cenu, jako kvalitní mléčné výrobky.

Navíc tyto "falešné" sýry lze najít napříč všemi obchody. Od prodejců, kteří mají otevřeno na rohu ulice, i ve velkých nákupních centrech a řetězcích.

SOS upozorňuje, že spotřebitelé by měli pozorně číst obaly jednotlivých výrobků.

Již před několika týdny varovalo sdružení před náhražkami čokoládových výrobků. Ty se v obchodech nejčastěji objevují před Vánoci a Velikonoci. Výrobci místo kakaa používají žrádlo pro velbloudy.

Snaha prodejců ušetřit a vydělat nemá konců. Picková připomněla, že náharažky se také čím dál častěji vyskytují i u masných výrobků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám