Hlavní obsah

Eura i dolary se vyplatí nakoupit nyní, koruna oslabí

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Česká koruna stále patří mezi nejvíce posilující měny světa. Ale to by jí nemělo dlouho vydržet. Podle analytiků oslovených Novinkami je tuzemská měny příliš silná, proto se očekává její oslabení. Lidé, kteří chtějí měnit peníze na dovolenou, by s tím neměli otálet.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Koruna by měla oslabit. Zahraniční dovolená by tak měla podražit.

Článek

„Kurz je nyní abnormálně silný. Blýská se na korekci,“ řekl ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj lze jen těžko odhadnout, zda k tomu dojde v rámci týdnů či měsíců. „Peníze bych směnil hned, anebo zvolil opatrnější strategii - nakoupil polovinu, co potřebuji, hned a druhou před dovolenou,“ dodal.

Aktuální kurz koruny se pohybuje kolem jejích rekordních hodnot, tedy 25 Kč/EUR a 15,95 Kč/USD. Oslabení by mělo být v řádu desetihaléřů. „Naše vyhlídky na jeden až dva kvartály jsou pesimistické. Korekce by měla přijít zejména proti euru. Posun by měl být až o korunu,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Pokud budou mít analytici pravdu a euru bude za 26 korun, tak tři sta eur přijde na 7800 korun. Nyní by to mělo být zhruba 7500 korun. Ušetřit tak lze 300 korun.

Levnější byly doposud i jazykové pobyty

Rekordně silná tuzemská měna v posledních měsících výrazně zlevnila i studijní pobyty cizích jazyků. Jak Novinky již před nedávnem informovaly, dlouhodobé pobyty zlevnily i o několik tisíc korun. Pokud však koruna výrazně oslabí, lze očekávat, že i tyto zájezdy podraží.

Za očekávanou korekcí bude stát zhoršení makroekonomického prostředí a také horší ekonomická situace v zemích, s kterými Česko obchoduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám