Hlavní obsah

V Praze vznikne nová městská část Západní Město

Právo, Novinky, Karolína Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ojedinělý architektonický projekt výstavby nové městské části na území v Praze 13 - Stodůlky začne vznikat během několika týdnů. V nové čtvrti Západní Město vzniknou na více než 37,5 hektaru kromě administrativních budov a tisícovek malometrážních i rozlehlejších bytů i dětská hřiště, sportoviště, školka a škola, centrální náměstí s obchody, restaurace.

Článek

Tříleté přípravy koncepce zahrnují ojedinělou spolupráci asi dvaceti předních českých architektů, urbanistů a odborníků na zeleň. Na budoucí podobě města se podílela i laická veřejnost z řad těch, kteří si chtějí pořídit nové bydlení. „Hlavním cílem bylo vytvořit místo tak, aby se v něm lidem dobře žilo,“ uvedl Michal Kocián, předseda představenstva společnosti Finep, developera projektu.

„Doba, nároky a potřeby obyvatel se mění. Proto jsme přišli s novým konceptem, kde je bydlení spojené i s občanskou vybaveností a prostorem pro volný čas, aby lidé měli vše, co potřebují, v dostupné vzdálenosti,“ řekl Michal Kocián

Plán rozvoje území na okraji Stodůlek o rozloze 37,5 ha

„Západní Město bude složeno z několika čtvrtí - britské, francouzské, švédské, holandské, finské a dalších. Každá bude mít trochu odlišný architektonický styl. Na projektu se podílí více týmů, z nichž každý bude vytvářet jednu čtvrť a má volnost v architektonických detailech.

Na tak velký projekt by jeden ateliér nestačil,“ říká hlavní architekt projektu Jan Kerel z ateliéru AHK architekti. Architekti byli vybráni ve výběrovém řízení Prahy 13.

První bude Britská čtvrť

V první fázi, která má být zahájena ještě v roce 2008, se začnou na 14 hektarech rodit administrativní objekty a Britská čtvrť s asi 300 byty. Tato část projektu by měla být dokončena za dva roky a každá její jednotka bude originál. Uzavřený areál doplní park s vodní plochou a dětským hřištěm.

Britská čtvrť Západního Města

Dominantou celého projektu by se měl stát objekt ve tvaru diamantu a na náměstí v budoucnu najdete jedinečnou japonskou zahradu, která symbolizuje "pochod cesty z hor do údolí", jak uvedl architekt Kerel.

Výhodou města je především strategické umístění u metra. Poblíž je i IKEA, nákupní středisko, a ve starých Stodůlkách škola, zdravotnické a kulturní zařízení. Proto developer předpokládá, že o byty zájem bude.

Ty nejmenší byty budou stát od 2 miliónů korun bez DPH. Předpokládaná doba ukončení je rok 2012, a celé město má stát asi 6 miliard korun. Každý rok má přibýt nový projekt, samostatná čtvrť.

.: Jedna z prvních administrativích budov Britské části Západního Města na okraji pražských Stodůlek. Foto: Finep

Britská čtvrť v číslech

  • bytová plocha - 40 tisíc m2
  • rozloha zeleně - 75 tisícm2
  • dokončení - 2012
  • celková plocha 14 ha
  • investice - 6 mld

Reklama

Související témata:

Související články

Prosek se z periferie mění na město

Výstavba na Proseku nemá svým rozsahem v hlavním městě srovnání. Do několika let na sídlišti přibudou tři tisíce bytů, 20 tisíc metrů čtverečních kanceláří...

Památkáři rozhodují o podobě Buďánky

Po letech sporů a chátrání je na světě studie, podle níž lze starou kolonii revitalizovat. Někdejší historické dělnické enklávě v Košířích, známé jako Buďánka,...

Nové administrativní centrum v Karlíně

V úterý byla zahájena stavba nového administrativního centra Futurama Business Park v pražském Karlíně v blízkosti metra Invalidovna. Ambiciózní projekt...

Výběr článků

Načítám