Hlavní obsah

Mugabeho vojáci vyhání zimbabwské farmáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Milice loajální současnému zimbabwskému prezidentovi Robertu Mugabemu zbila 80 příznivců opozice a vyhnala 60 farmářů z jejich půdy. Je mezi nimi i jeden černý farmář, který byl vyhnán kvůli tomu, že hlasoval pro opozičního prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraie.

Článek

„Dnes máme prvního vyhnaného černého farmáře,“ uvedl předseda Unie farmářů Trevor Gifford. Dodal, že hospodářská stavení byla vypálena. Vyhánění farmářů začalo v sobotu a podle něj je možné, že se týkalo stovek lidí.

Mugabe před několika lety začal vyhánět bílé farmáře z jejich půdy a přidělovat ji bezzemkům a svým příznivcům, kteří mu pomáhali v boji za nezávislost země. Podle svědků se nových útoků účastnili veteráni z války za nezávislost. Kromě 60 farmářů bylo napadeno také dvacet dalších příznivců opozice

Přestože v zemi panuje silné polické napětí, doposud se obešlo bez výraznějších projevů násilí. Nyní panují obavy, že se situace zvrhne do bojů.

Přestože se prezidentské volby konaly už 29. března, výsledky stále nebyly zveřejněny. Bylo zatčeno pět členů komise, kteří údajně zmanipulovali 5000 volebních lístků.

Přestože se prezidentské volby konaly už 29. března, výsledky stále nebyly zveřejněny. Bylo zatčeno pět členů komise, kteří údajně zmanipulovali 5000 volebních lístků.

Volební komise slíbila, že je oznámí v úterý. Zavázal ji k tomu soud. je však možné, že v prvním kole nezískal nikdo přes 50 procent hlasů a konat se bude kolo druhé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám