Hlavní obsah

ČSSD hledá způsob, jak spojit radar s důvěrou vládě

Právo, Novinky, znk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanecký klub ČSSD v úterý vyzval vládu, aby po podpisu smluv s USA o radaru spojila jejich ratifikaci ve Sněmovně s hlasováním o důvěře. Důvodem má být skutečnost, že žádná z vládních stran podle ČSSD neměla radar ve volebním programu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zprava: předseda ČSSD Jiří Paroubek a šéf poslaneckého klubu strany Michal Hašek

Článek

Vláda ovšem podle ústavy může s důvěrou spojit jen vlastní návrh zákona, ale ne ratifikaci smlouvy. Zcela samostatně může kabinet Sněmovnu požádat o důvěru kdykoliv.

"Jsme si samozřejmě vědomi, že ústava předpokládá zejména spojení takového hlasování s konkrétním návrhem zákona, nikoli s mezinárodní smlouvou. Ale vláda ČR podle ústavy může požádat o důvěru kdykoli,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Sociální demokracie ještě podle něj bude v ústavě podrobně zkoumat, o jaký proces by šlo, "protože by to zřejmě nebylo jedno hlasování“.

Topolánek: Je to ústavní nesmysl

Podle premiéra Mirka Topolánka je výzva spíš jen pokusem ČSSD zavázat si své poslance, aby zvedli ruku proti radaru.

"Je to ústavní nesmysl a nedemokratický pokus Jiřího Paroubka, jak zabránit poslancům ČSSD hlasovat pro ratifikaci. Vláda může požádat o vyslovení důvěry kdykoli, nebo ve spojitosti se zákonem, nikoli s nepodepsanou smlouvou," reagoval už minulý týden na záměr ČSSD premiér Mirek Topolánek (ODS).

ČSSD českým vyjednavačům vyčítá, že začínají zpochybňovat nutnost současné dohody Spojených států s Polskem. O důvěru by vláda podle soc. dem. měla požádat, pokud podepíše bilaterální smlouvy s USA.

ČSSD zvažuje hlasování o nedůvěře vládě

Pokud vláda o důvěru nepožádá, sociální demokraté se ještě rozmyslí, jak na to budou reagovat, tedy zda třeba vyvolají hlasování o nedůvěře.

"Já myslím, že nestačí, když to odmítne pan Topolánek. Měli by se vyjádřit zástupci všech tří koaličních stran. Měli by jasně říci, jestli si myslí, zda je mandát vlády stále silný a zda je dostačující k tomu, aby vládní poslanci hlasovali o smlouvách s Američany, které mají být podepsány začátkem května,“ dodal Hašek.

Ministři by měli smlouvy podepsat na začátku května. S představiteli USA se na jejich znění definitivně dohodli na summitu NATO v Bukurešti. Opozice chce mít znění smluv k dispozici co nejrychleji.

"Vláda by měla požádat o důvěru například i se vstupem pana Čunka do vlády. Ale myslím, že jsou i další důvody, proč v této chvíli žádat, protože i některé kroky, které vláda připravuje, například v oblasti daní - sloučení daní a sociálního pojištění, které ani nemají v programu - jsou důvodem k tomu, aby vláda požádala o obnovení své důvěry. Což naše vláda v minulosti několikrát udělala. Tahle k tomu asi nebude mít odvahu,“ řekl minulý týden místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám