Hlavní obsah

Nespokojení otcové blokovali soudní síň, zatkla je policie

PRAHA

Policie v úterý přímo v budově Městského soudu v Praze zadržela tři členy sdružení K213, kteří blokovali vstup do jedné z jednacích síní. Podle tohoto sdružení česká justice nerespektuje rozsudky Evropského soudu pro lidská práva a nezajišťuje otcům styk s dětmi po rozvodu.

Foto: ČTK

Policie zatýká šéfa sdružení K213 Jiřího Fialu.

Článek

"Tři muži, kteří narušovali soudní jednání, byli převezeni na policejní služebnu. Jsou podezřelí z trestného činu pohrdání soudem a jejich věc bude řešena ve zkráceném přípravném řízení," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Podle předsedkyně senátu Heleny Liškové hrozí zadrženým až dva roky vězení nebo pokuta.

Protestu se v úterý zúčastnili tři muži v čele s předsedou sdružení K213 Jiřím Fialou. Akci přišel podpořit Luboš Patera ze spřátelené organizace Spravedlnost dětem.

Trojice mužů se celou dobu protestu držela za ruce před dveřmi síně číslo 174, na které předtím nalepili výzvu, aby soud respektoval evropská soudní rozhodnutí. Předsedkyni soudu Helenu Liškovou, která měla v síni soudit, nevpustili dovnitř a předali jí listinu, v níž ji "zbavili" funkce soudkyně.

Trojice mužů se celou dobu protestu držela za ruce před dveřmi síně číslo 174, na které předtím nalepili výzvu, aby soud respektoval evropská soudní rozhodnutí. Předsedkyni soudu Helenu Liškovou, která měla v síni soudit, nevpustili dovnitř a předali jí listinu, v níž ji "zbavili" funkce soudkyně.

"Žádné jednání nemáte," řekl Fiala soudkyni, která se po čtvrt hodině vrátila s připraveným usnesením. "Vyzývám vás, abyste dobrovolně opustili toto místo," prohlásila Lišková. "Já vás vyzývám, abyste se řídila rozhodnutím o uvolnění z funkce soudkyně," řekl na to Fiala. Do sporu se vložil i místopředseda Městského soudu Bohuslav Horký, který zopakoval, ať muži odejdou. Pak zasáhla policie a všechny tři muže odvezla na policejní stanici.

Sdružení: soudci potřebují přeškolení

"K 213 konstatuje, že jeho krátkodobým cílem je zabránění souzení všech opatrovnických kauz celému Městskému soudu v Praze, a to do doby, než soudci tohoto soudu projdou školeními a zkouškami, které K 213 zorganizuje a také provede. Soudit pak nadále budou moci pouze soudci, kteří tyto zkoušky úspěšně složí," uvedlo sdružení na svém webu.

Loni v červnu Obvodní soud pro Praha 1 rozhodl, že Fialovi nesvěří do péče syna. Naději na nové otevření kauzy vkládal Fiala do jednání Městského soudu v Praze, které bylo 11. března. Ten však jen potvrdil původní rozhodnutí.

K213 v lednu protestovala před brněnským Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí, později také před budovou ministerstva práce a sociálních věcí, kam nechtěli vpustit ministra Petra Nečase (ODS).

Sdružení má asi 480 členů, většinou otců, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Svou organizaci pojmenovali podle paragrafu trestního zákona, který stanoví, že neplacení výživného je trestné. Někteří z nespokojených otců podali žalobu na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten jim dal za pravdu v tom, že délka soudních sporů byla často nepřiměřená. K213 proto požaduje revizi "štrasburských " případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám