Hlavní obsah

Čunek zřejmě chystá sesazení náměstka Vačkáře

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Ministr pro místní rozvoj a šéf lidovců Jiří Čunek podle dřívějších informací chystá pořádné personální zemětřesení ve svém resortu. V plánu má být sesazení prvního náměstka Jiřího Vačkáře. Čunek sice rošádu označil za spekulaci, zdroj Novinek z KDU-ČSL ale uvedl, že již byl s nabídkou osloven možný Vačkářův nástupce, náměstek Milan Půček.

Článek

Podle serveru Týden.cz se Čunek rozhodl Vačkáře přemístit z pozice prvního náměstka na post náměstka pro finanční toky, popřípadě by se stal ředitelem sekce ministra. A nebo by z resortu odešel úplně.

Vačkář se ujal řízení resortu místního rozvoje loni v listopadu po odchodu Čunka z kabinetu Mirka Topolánka (ODS).

Na Vačkářovo místo by pak nastoupil současný náměstek pro řízení úřadu a finanční toky Milan Půček, který přišel na ministerstvo stejně jako Čunek ze vsetínské radnice. První náměstek Vačkář je nyní na služební cestě v Egyptě.

Samotný Čunek to ale odmítá jako spekulaci. „Jsou to spekulace, o kterých jsem s nikým nemluvil. Takže jelikož jsem o tom s nikým nemluvil, tak jsou to jenom spekulace,“ řekl k tomu Novinkám Čunek.

Zdroj Novinek z lidové strany ovšem prozradil, že již byl Půček s nabídkou na vysoký post osloven. „Je právo ministra vybrat si sobě blízké lidi. Jiří Čunek by rád, aby sestava náměstků odpovídala tomu, když poprvé nastupoval do funkce ministra. Navíc, Milan Půček je skvělý odborník, vyjednával s Evropskou unií a dokázal by velmi dobře komunikovat s krajskými hejtmany,“ řekl Novinkám vlivný člen KDU-ČSL, který si nepřál být jmenován.

Nad Vačkářem se mají stahovat mraky také údajně kvůli tomu, že má blízko k exšéfovi lidovců a ministru financí Miroslavu Kalouskovi. „To s tím opravdu nemá co dělat. Není to žádná bratrovražedná válka,“ tvrdí zdroj Novinek, který ostatně patří do okruhu Kalouskových lidí.

Podle něj je reálné, že Půček na nabídku nakonec kývne. „Bude záležet nejvíce na tom, jakou by měl podporu od ministra. Ale bude-li to přání Jiřího Čunka, tak do toho s největší pravděpodobností půjde,“ sdělil zdroj.

Čunkovi budou zanedlouho chybět v resortu již dva náměstci. K 15. dubnu rezignuje náměstek pro evropské záležitosti Daniel Toušek, který si nesedl právě s Půčkem. 11. ledna odstoupil náměstek Petr Pávek (SZ), který měl na starosti bytovou politiku, územní plánování a stavební řád. Tato funkce není obsazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám