Hlavní obsah

Španělsko trápí největší sucho za půl století

– MADRID
Novinky, rei, The Times

Španělsko se potýká s nejhorším suchem za poslední více než čtyři desítky let. Úhrn dešťových srážek v zemi od října je 40 procent pod průměrem. Nejhůře postižené jsou regiony při Středozemním moři jako Katalánsko nebo oblast kolem Valencie.

Foto: Profimedia.cz

Vyprahlá zem u rezervoáru Fervenza v Dumbrii

Článek

Zatímco ve zmíněných oblastech napršelo v uplynulém půl roce nejméně od roku 1912, na severu země jsou vodní nádrže plné vzhledem k nedávným dešťovým přívalům.

Katalánské úřady navrhly, aby do postižených oblastí byla odvedena voda z řeky Segre. Například v Barceloně poklesly zásoby vody na pouhou pětinu a spotřebitelům hrozí omezení odběru vody. Tamní úřady mají nařízeno zásobníky uzavřít, jakmile stav poklesne na 15 procent.

Plán Katalánska ale narazil na odpor Aragonie, která se záhy dočkala nařčení, že vodu shromažďuje pro vlastní megalomanské projekty jako je plánované „evropské Las Vegas“ se 70 hotely, pěti zábavními parky a několika golfovými hřišti v pouštní oblasti regionu.

Do sporu se vložila vláda v Madridu s tím, že o podobných opatřeních má z ústavy právo rozhodnout jen ona a od plánu odvedení vody ze Segre upustila. Ministr pro katalánské vnitřní záležitosti Joan Saura i Laporta označil postoj vlády za frivolní a nezodpovědný.

Katalánsko nyní zvažuje jiná opatření, mezi nimi také lodní dodávky vody z Marseille. Tamní vláda teprve buduje odsolovací zařízení mořské vody, jenž má v budoucnu ročně zajistit zásoby vody, které pokryjí dvouměsíční spotřebu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám