Hlavní obsah

Mugabe se chce udržet u moci, štve proti bělochům

HARARE

Zimbabwský prezident Robert Mugabe sice pravděpodobně prohrál nedávné volby, ale podle agentur vše nasvědčuje tomu, že bude usilovat o to udržet si moc silou. Snaží se také znovu podněcovat černošské obyvatelstvo proti bělochům, kteří ještě v zemi zůstali.

Foto: Emmanuel Chitate , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Nejvyšší soud v pondělí oznámil, že je v jeho pravomoci rozhodnout o žádosti opozice, aby volební komise neprodleně výsledky prezidentských voleb z konce března zveřejnila. Vynesení verdiktu však odložil na úterý. Mugabe volby zřejmě prohrál, avšak pravděpodobně hodlá usilovat o uskutečnění druhého kola.

Mugabe v neděli vyzval obyvatele, aby chránili půdu před bělochy. "Půda musí zůstat v našich rukou. Tahle půda je naše, nesmí se vrátit bělochům," prohlásil. "Dnes si nemůžeme dovolit ustupovat v boji o půdu," citoval jej v pondělním vydání deník The Herald.

Prezident před několika lety vyvlastnil několik tisíc farem bělošských Zimbabwanů a rozdal je veteránům z války za nezávislost, svým nohsledům a příbuzným. Zábory půdy byly často doprovázeny násilím na původních majitelích i jejich zaměstnancích. Noví vlastníci však s půdou zacházet neumějí a třetina obyvatel země je dnes závislá na humanitární pomoci ze zahraničí.

Mugabe nyní prohlašuje, že opozice chce vrátit farmy původním majitelům. Mezitím ale jeho někdejší spolubojovníci přepadli osm z hrstky farem, které ještě bělochům zůstaly. Ukradli veškeré vybavení a dobytek. Policie je sice z farem vytlačila, ale podle syndikátu farmářů nejtvrdší jádro veteránů kolem Mugabeho ještě v neděli obsadilo jiné dvě farmy.

Opozice žádá Mugabeho odchod

Parlamentní i prezidentské volby se v Zimbabwe uskutečnily předminulý víkend. Zatímco vítězství v hlasování do parlamentu opozici oficiálně posvětila volební komise, vyhlašování výsledků prezidentské volby se vleče.

Opozice tvrdí, že její kandidát Morgan Tsvangirai získal nadpoloviční většinu hlasů a vyzývá Mugabeho k odstoupení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám