Hlavní obsah

Paříž zrušila kvůli protestům část olympijské štafety

Právo, CNN, Novinky, DPA, BBC, nek, aš, rei
PAŘÍŽ
Aktualizováno

Masivní protesty odpůrců čínské politiky v Tibetu v pondělí vážně narušily štafetový běh s olympijskou pochodní napříč Paříží. Celá akce byla několikrát přerušena a olympijský plamen museli pořadatelé nejméně dvakrát uhasit a poté znova zapálit. Agentura AP uvedla, že se tak stalo dokonce čtyřikrát. Pařížský starosta nakonec zbytek akce zrušil.

Článek

Starosta francouzské metropole o zkrácení ceremoniálu rozhodl poté, co aktivisté vyvěsili z radnice tibetskou vlajku.Tibet vojensky zabrala Čína v roce 1951.

Z bezpečnostních důvodů přepravoval pochodeň na vícero úsecích plánované trasy autobus. Pařížská prefektura potvrdila, že olympijský plamen byl dvakrát na přechodnou dobu uhašen „z technických důvodů“.

Podél 28 kilometrů dlouhé trati běhu protestovaly tisíce lidí, kteří vyšli do ulic z podnětu mnoha organizací na ochranu lidských práv a také mezinárodní novinářské organizace Reportéři bez hranic. Demonstranti se pokoušeli běh narušovat, v čemž se jim snažila zabránit policie. V pohotovosti byly tři tisíce strážců pořádku.

:. Pařížské protesty proti olympiádě v Číněfoto: ČTK/AP

Do štafetového běhu se zapojilo na 80 francouzských sportovců. Trasa, která začínala u Eiffelovy věže, vedla napříč městem přes bulvár Champs-Élysées, kolem radnice a podél budovy Národního shromáždění.

Francouzská metropole byla poslední evropskou zastávkou pochodně, která má být v pondělí večer vypravena do amerického San Franciska.

První incident vypukl hned po zahájení asi kilometr od Eiffelovy věže. Drobné potyčky se odehrály také na esplanádě paláce Trocadéro naproti věži, kde se shromáždila skupina protibetských demonstrantů, mezi něž se zamíchali lidé s čínskými vlajkami. Terčem jejich útoku se stal hned první z olympijské štafety Stéphane Diagana, který oheň snesl z prvního patra Eiffelovy věže.

:. Ochranka brání běžce Stephana Diagana před aktivisty snažícími se v Paříži uhasit olympijský oheň.foto: ČTK/AP

Demonstranti se podobně jako v Londýně pokusili olympijskou pochodeň uhasit. Na záběrech z televize byl vidět bílý kouř z hasicího přístroje.

Olympijský oheň dosud údajně zhasl pouze dvakrát. Poprvé se tak stalo v roce 1976 při bouři jen pár dní po zahajovacím ceremoniálu her v Montrealu. Znovu ho riskantně zapalovačem zažehl jeden z pořadatelů. Počasí bylo příčinou i druhého vyhasnutí v roce 2004 před zahájením olympiády v Aténách. Oheň byl obnoven za pomoci záložních pochodní.

Policie zadržela řadu lidí, nejméně čtyři byli zatčeni při prvním incidentu a jeden ještě před ním. Při pouti pochodně Paříží se chtěli Francouzi vyvarovat chyb svých britských kolegů. Také v Londýně se v neděli demonstranti pokusili oheň uhasit.

:. Pořadatelé znovu zapalují olympijský oheňfoto: ČTK/AP

Čína označila protesty a pokusy oheň uhasit za "znechucující". Podle čínských pořadatelů je za protesty "několik tibetských separatistů," kteří se pokoušejí o sabotáž". Dodali, že jejich snahy jsou odsouzeny selhat.

:. Zadržený protestující v Pařížifoto: ČTK/AP

Čína s olympijskou štafetou zatím neboduje

Přestože se zatím daří pochodeň před útoky odpůrců pořádní her v Číně uchránit, i v Paříži její pouť spíše připomíná cestu nenáviděného cizího politika nebo převážení jaderného odpadu, než slavnost, která spontánně přitahuje lidi.

:. Záchranáři v červeném se snaží zpacifikovat aktivisty, kteří na Eiffelovu věž v Paříži vyvěsili transparent proti olympijským hrám v Číněfoto: ČTK/AP/Francois Mori

Ukazuje, že ambiciózní čínský propagandistický plán, kdy pochodeň putuje po celém světě, nebyl úplně nejšťastnější nápad, protože Čína není vnímána jako demokratická země. Zásah v Tibetu z první půlky března pak představoval poslední hřebíček do rakve čínské popularity.

:. Protesty proti olympiádě v Pařížifoto: CNN/REPRO

Demonstranti narušili jak slavnost zažehnutí ohně a jeho cestu z Olympie, tak i jeho předání do čínských rukou v Aténách. V obou případech byl mezi protestujícími aktivisty i Čech.

Kudy bude mimo jiné putovat olympijská pochodeň:

9. dubnaSan Francisco
11. dubnaBuenos Aires
19. dubnaBangkok
24. dubnaCanberra
27. dubnaSoul
28. dubnaPchjongjang
2. květnaHong Kong
20. květnaŠanghaj
20. červnaLhasa
8. srpnaPeking

Anketa

Souhlasíte s protesty proti olympádě v Číně?
Ano, Čína je zemí, kde by se hry konat neměly
73,7 %
Ne, s olympijskou myšlenkou to nemá nic společného
26,3 %
Celkem hlasovalo 21276 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Olympijská pochodeň dorazila do Pekingu

Týden po slavnostním zapálení olympijské pochodně v řecké Olympii dorazil jeden z hlavních symbolů her do Pekingu. V dějišti 29. letní olympiády byla pochodeň...

Výběr článků

Načítám