Hlavní obsah

Počítač již může ovládat pouhá myšlenka

Novinky, mif

Mnozí z nás si již nedokážou bez dálkového ovladače běžný život představit. A to zrovna nemusíme hovořit o televizích či audio sestavách. Dálkové ovladače jsou dnes standardem také u běžných počítačových sestav. Australské firmě Emotiv však připadá tento způsob zastaralý, a tak nabízí možnost ovládat počítač pouhou myšlenkou.

Článek

Již od dob prvních dílů hvězdných válek lidé snili o ovládání nejrůznějších věcí pouhou myšlenkou. Netrvalo dlouho a na trhu se objevila společnost Emotiv, která prezentovala zařízení s názvem Epoc, které dovolí přenášet myšlenky do počítače nebo herní konzole.

Tento elektronický přístroj působí nejen na první pohled jako futuristická helma. Ve skutečnosti se však jedná o velice citlivé zařízení, jež je obdařeno několika systematicky rozmístěnými čidly.

Ta snímají mozkové pochody a pomocí bezdrátové technologie je předávají dále do počítače či herní konzole.

Zařízení je pouze prototyp

Domovské stránky společnosti Emotiv nám napovídají, že se v současnosti stále jedná pouze o prototyp, který je stále ve fázi testování.

Zajímavé poznatky údajně přináší možnost propojení tohoto zařízení s virtuálními brýlemi, které jsou dnes již běžně k dostání i v České republice. Místo sledování monitoru tak s brýlemi a helmou získáte pocit skutečného světa.

I hry se budou ovládat myšlenkou

Herní nadšence jistě potěší, že již nyní vývojáři celého projektu úspěšně testovali toto zařízení hned v několika různých hrách.

Zběhlejší uživatelé by teď jistě mohli namítat, že se nejedná o žádnou revoluci, a argumentovat jménem Kevin Warwick, jenž je profesorem kybernetiky na Readingské univerzitě.

Ten si totiž nechal implantovat speciálně upravený čip do hlavního nervu v zápěstí. V současnosti tak může plně komunikovat se svým počítačem, aniž by použil jakoukoliv periferii. Možnosti čipu prezentoval také pomocí radarů, které byly připevněny na basebalové čepici. S nimi se dokázal orientovat v prostoru i se zavázanýma očima.

Budoucnost patří myšlenkám

Éra kybernetiky se tak postupně, ale jistě, blíží do všedních domovů každého z nás. Je jen otázkou času, než budeme všechny naše domácí spotřebiče a elektroniku ovládat pouhou myšlenkou.

Anketa

Uvítali byste hry ovládané myšlnekou?
Určitě ano, je to sladká hudba budoucnosti.
82,8 %
Spíše ano, ale nedokážu si to představit.
9 %
Rozhodně ne, není nad herní myš
8,2 %
Celkem hlasovalo 3268 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám