Hlavní obsah

Demonstranti se pokusili uhasit olympijskou pochodeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská policie zatkla třicet pět lidí, kteří se pokusili narušit cestu olympijské pochodně v Londýně. Někteří z nich chtěli pochodeň ukrást, jiní se ji dokonce pokusili hasicím přístrojem uhasit. Aktivisté proti porušování lidských práv v Číně napadli i televizní moderátorku pákistánského původu Konnie Huq, která oheň část cesty nesla.

Článek

Proti olympiádě v Číně demonstrovalo asi 500 lidí před budovou Whitehallu a asi 2000 před Britským muzeem.

Protičínská demonstrace začala ve chvíli, kdy pochod odstartoval z londýnského Wembley. Aktivisté se snažili moderátorce pochodeň vytrhnout.

Na různých místech Londýna protestovalo asi 2500 lidí. Foto: ČTK/AP

"Jsem trochu omlácená, ale nic vážného se mi nestalo," uvedla Konnie Huq pro BBC. Zdůraznila, že svou účastí v pochodu nijak nechtěla podporovat Čínu, prý jen věří v olympijské hodnoty a ideály. Po utajené změně trasy pochodu nesla pochodeň skrz čínskou čtvrť i vyslankyně Číny, což vyvolalo značné obavy.

Britský premiér Gordon Brown pozdravil pochod v Downing Street, ačkoliv je pod velkým tlakem, aby bojkotoval jak pochod, tak zahájení olympijských her v Číně. Šéf liberálních demokratů Nick Clegg označil premiérovo chování za "naprosto nevhodné."

Policisté zasahují proti demonstrujícímu muži. Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico

Velitel londýnské metropolitní policie Jo Kaye uvedl, že podporují protesty v rámci zákona, ale nebudou tolerovat pokračující pokusy o porušení bezpečného průchodu pochodně a jejich nosičů.

Jeho lidé zasáhli až ve chvíli, kdy se aktivisté snažili pochodeň vytrhnout moderátorce z ruky.

Reklama

Výběr článků

Načítám