Hlavní obsah

Návštěvy Rusů u radaru jsou možné, trvalý pobyt ne, tvrdí politici

PRAHA
Aktualizováno

Čeští politici napříč stranami se shodují v tom, že touha Ruska mít v Česku na radarové základně v USA své vojáky, je nesmyslná. Reagovali tak na nedělní slova ruské hlavy státu Vladimíra Putina, že právě to by obavy jeho země z radaru rozptýlilo.

Článek

"Jde o virtuální politickou hru, do které se odmítáme nechat vtáhnout," komentoval Putinova slova ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených).

"V každém případě musí ruská strana jednat především s námi. Ani o případných recipročních a příležitostných návštěvách expertů s námi ještě vyjednávat nezačala. A dokud nám své představy ruská strana nesdělí, nevidím důvod proč tento výrok komentovat," dodal ministr zahraničí.

Vicepremiér Alexandr Vondra ocenil, že Rusko přestalo vyhrožovat a má snahu se dohodnout.

Podle ministra vnitra Ivana Langera je trvalá přítomnost nepředstavitelná. Souhlasil by ale s tím, že Rusové by si základnu mohli přijet prohlédnout pod podmínkou, že by pak Češi mohli navštívit základnu ruskou. Řekl to v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Totéž si myslí i ministr životního prostřední a předseda SZ Martin Bursík. Podle něj by vzájemný monitoring mohl být prospěšný. "A samozřejmě musí být splněna ta podmínka, že s tím bude souhlasit Česká republika," řekl Bursík ČT.

Graber: jen se souhlasem ČR

Podle slov amerického velvyslance v ČR Richarda Grabera v ČT se smlouva, která by měla být podepsána na začátku května, neměla zaměřovat na problém přítomnosti ruských inspektorů na české základně.

"Žádní Rusové sem nebudou smět, pokud s tím nebude souhlasit česká vláda," řekl Graber. Langer doplnil, že s pobytem by musel souhlasit i parlament.

Graber také řekl, že doufá, že český parlament schválí smlouvy o radaru. „Doufáme, že to parlament schválí, ale pokud se tak nestane, respektujeme rozhodnutí české strany,“ řekl Graber.

Účast ruských vojáků na českém území nepovažuje za dobré řešení ani poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc. "Problém je, že se o případné účasti jedná mezi Spojenými státy a Ruskem v Soči, místo aby se o tom jednalo u stolu, kde budou zástupci NATO a České republiky," řekl Tejc v ČT.

O americkém radaru mluvili v ruské Soči americký prezident George Bush a jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Bylo to jejich poslední vzájemné setkání. Po vzájemné ujišťování o dobrých vztazích Putin řekl, že USA Rusko o radaru úplně nepřesvědčily. Ocenil ale, že se Američané posléze snažili Rusku vyjít vstříc a o jeho námitkách jednali.

Reklama

Související témata:

Související články

Obce žádají finanční kompenzaci za radar

Starostové obcí, v jejichž blízkosti je umístěn radar NATO, chtějí finanční odškodnění a vypracování studie, která potvrdí či vyloučí negativní vliv radaru...

Česko a USA dospěly k dohodě o radaru

ČR a USA ve čtvrtek oznámily, že se dohodly na hlavní smlouvě o možném umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Na okraj summitu...

Výběr článků

Načítám