Hlavní obsah

Na Srí Lance zabil atentátník ministra a 11 dalších lidí

– KOLOMBO

Ministra silnic a dálnic Srí Lanky Jejaraje Farnandopulla zabil v neděli sebevražedný atentátník. Útok se stal asi dvacet kilometrů východním směrem od Kolomba. Kromě politika zemřelo dalších jedenáct lidí, téměř stovka dalších byla zraněna. O události informovala agentura AP s odvoláním na místní ministerstvo obrany.

Článek

Podle mluvčího srílanské vlády Anuši Paltipy došlo k explozi těsně před začátkem maratonského běhu, který Fernandopulle startoval. Paltipa uvedl, že útočník výbuch načasoval tak, aby zabil co nejvíce lidí. Armáda z přípravy atentátu obvinila separatistickou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která usiluje o vytvoření samostatného státu na severu a východě ostrova. LTTE se k incidentu zatím nepřihlásili.

Fernandopulle je letos už druhým členem srílanské vlády, který zemřel při násilnostech na ostrově. V lednu byl při pumovém útoku na svůj automobil zabit ministr veřejných prací D. M. Dasanajake, dalších sedm lidí utrpělo při atentátu zranění. Z útoku na Dasanajakeho vláda rovněž obvinila LTTE.

LTTE bojují se srílanskou vládou od roku 1983 a konflikt si zatím vyžádal přes 70.000 obětí, především civilistů. Střety se letos vyostřily, když vláda v lednu jednostranně odstoupila od příměří uzavřeného v roce 2002 a zahájila proti Tamilským tygrům rozsáhlou ofenzivu. Kolombo svůj krok zdůvodnilo tím, že LTTE příměří využívali pouze k přeskupení sil a k vyzbrojování.

Reklama

Výběr článků

Načítám