Hlavní obsah

Čeští policisté bojovali v Kosovské Mitrovici o život

– KOSOVSKÁ MITROVICA
Právo, Radim Vaculík

Při násilných nepokojích v Kosovské Mitrovici před třemi týdny, kdy se do ozbrojeného konfliktu dostali členové mezinárodní policejní mise OSN se stovkami kosovských Srbů, šlo akutně o život i elitním českým policistům. V Kosovu jich nyní v rámci mise OSN působí celkem 25. Sedm z nich se však 17. března dostalo do první bojové linie, když museli čelit útokům zfanatizovaného ozbrojeného davu místních Srbů.

Článek

Nakonec přežili ve zdraví všichni, na rozdíl od jednoho ukrajinského kolegy.

„Za ten den jsem zestárl o hodně let. Devět hodin jsme totiž o některých Češích vůbec nic nevěděli. Až posléze jsme zjistili, že tři naši lidé byli v přepadeném konvoji, další policistka byla zase v obležené policejní stanici, odkud ji vysvobodily až jednotky KFOR. Totéž se stalo jiným dvěma našim mužům, kteří hlídali most rozdělující Mitrovici na srbskou a kosovskoalbánskou část,“ promluvil vůbec poprvé o celé události šéf českého policejního kontingentu Jiří Bureš.

Přestože měli čeští policisté namále, nikdo z nich poté ani na chvíli neuvažoval o návratu do ČR.

„Všichni chtějí dokončit svou práci, dokonce 21 z nich už dostalo nabídku od Evropské unie, která od června převezme misi v Kosovu od OSN, aby tam dále působili,“ uvedl Bureš.

Boje o soud

Konflikt ze srbskými obyvateli Mitrovice začal z ničeho nic v pátek 14. března. Tehdy zhruba tři stovky kosovských Srbů vzaly útokem a následně obsadily soudní budovu mise OSN.

Jako živý štít přitom útočníci využili ženy a děti, které hnali před sebou. Pracovníci soudu včetně členů mezinárodní policejní mise poté museli z budovy uprchnout. Srbové z řad bývalých zaměstnanců soudu pak budovu okupovali až do pondělí 17. března.

Při útoku kosovských Srbů na konvoj bylo zraněno několik policistů. Jednoho právě ošetřují. Foto: Policie ČR

V ten den dostali čtyři čeští policisté důležitý úkol. Jako členové smíšeného zásahového týmu se totiž podíleli na rychlém znovuzískání obsazeného soudu a zatčení 53 srbských útočníků uvnitř budovy.

Když se pak vedení mise rozhodlo, že zatčené převeze policejním konvojem k výslechu do hlavního města Pristiny, v ulicích Mitrovice už na vozy se zajatci čekali srbští ozbrojenci.

V prvním konvoji bylo 21 zatčených Srbů a mezi těmi, kteří je hlídali, i tři čeští policisté. Krátce po odjezdu ze soudu byl ale konvoj napaden zápalnými lahvemi, kameny, granáty a střelbou, když se stovky srbských ozbrojenců rozhodly své krajany osvobodit.

Čech vyjednával s ozbrojenci

Další konflikt s českou účastí se pak odehrál znovu u budovy soudu. Srbští ozbrojenci totiž zaútočili na blízkou policejní stanici. V té době v ní byla i česká policistka.

„Po hodinovém boji mezi pořádkovými jednotkami OSN a demonstranty došlo k nekontrolovatelné situaci, kdy se policisté museli stáhnout do budovy soudu. Odtud je naštěstí osvobodili přivolaní vojáci KFOR,“ popsal dramatické okamžiky Bureš.

Horké chvíle zažili i dva Češi hlídkující na mostě, který rozděluje Mitrovici na srbskou a kosovsko-albánskou část.

„Dostali se do přímého ohrožení, protože dav Srbů k mostu zamířil. Opět tam ale zaúřadovaly jednotky KFOR, které přivezly těžkou techniku,“ podotkl Bureš.

Skrytá hrozba

Útoky Srbů ze 17. března, při kterých zemřel jeden policista a dalších 83 bylo zraněno, nakonec donutily celou misi OSN včetně Čechů k evakuaci a místo převzaly pod kontrolu vojáci KFOR.

Do Mitrovice se všichni policisté vrátili po čtyřech dnech, kdy se tamní situace uklidnila a davové šílenství skončilo. Nyní probíhá šetření celého incidentu i útoků na hraniční přechody, a to za aktivní účasti čtyř českých policistů, jeden z vyšetřovacích týmů dokonce pracuje pod vedením české policistky.

„Od té doby je sice zdánlivý klid a mír, ale z hodiny na hodinu může zase něco podobného začít znovu. Američané nám říkali, že to, co se dělo v Mitrovici, nezažili ani při válečné misi v Iráku. Tam očekávají, že je každou chvíli může někdo napadnout, v Kosovu to ale bylo nečekané,“ upozornil na skryté nebezpečí v této části Evropy Bureš, který už vzhledem k vyhrocené situaci v Mitrovici požádal o doplnění výzbroje a výstroje pro své policisty.

Zatím mu vyšli vstříc čeští vojáci z jednotek KFOR. Bureš má k dispozici v Kosovu skupinu 24 českých elitních policistů, vesměs z řad zkušených kriminalistů, členů ochranné služby a zástupců zásahových i motorizovaných jednotek.

„Jde v naprosté většině o vysokoškolsky vzdělané profesionály, kteří v Kosovu dávají nyní dennodenně všanc svůj život, aby splnili zadané úkoly. Většina z nich má na starosti vyšetřování závažných zločinů, další pak chrání různé mezinárodní veřejné činitele a máme zde i jednoho policistu, který je členem elitního zásahového a záchranného komanda při misi OSN srovnatelného s českým Útvarem rychlého nasazení,“ upřesnil Bureš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám