Hlavní obsah

Poslankyně zelených Zubová a Jakubková se vzpírají radaru

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Věra Jakubková a Olga Zubová, dvě poslankyně ze šestičlenného klubu zelených, nebudou zřejmě hlasovat pro umístění amerického radaru v Česku. Členka republikové rady zelených Jakubková v pátek Právu řekla, že disponuje informacemi pouze z médií.

Článek

„Neviděla jsem smlouvu. Z toho, co jsem zatím slyšela, se domnívám, že podmínky, které si stanovil sjezd zelených, nebyly naplněny,“ uvedla.

Přidala se tak pochybnostem, které vyslovila ve čtvrtek šéfka republikové rady Zubová. „Já se obávám, že to příliš přesvědčivé není. Vypadá to jen na nějaký slib do budoucnosti. Mě osobně to nepřesvědčuje. Nevím, jak to bude u zelených, ale předpokládám, že to bude obdobné,“ řekla Právu.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) je ale přesvědčen, že summit NATO musel pochybnosti zelených o radaru rozptýlit. A stejně tak i o smlouvě Česka s USA.

„Ve smlouvě je explicitně napsáno, že protiraketová obrana budovaná v ČR bude součástí alianční struktury,“ řekl v pátek novinářům Topolánek.

Zelení podle něho vznesli dva požadavky: na zdravotní nezávadnost radaru a začlenění do NATO. „Obojí je splněno, takže čekám, co si zase vymyslí,“ dodal.

S jeho hodnocením však zelení na rozdíl od šéfa Martina Bursíka nesouhlasí. „Je však téměř jednoznačné, že radar pod NATO ve smyslu usnesení sjezdu SZ není. Smlouvu nejprve v pondělí vyhodnotí zahraniční odborná sekce a pak až republiková rada zaváže poslance hlasovat tak či onak,“ sdělil Právu Matěj Stropnický, místopředseda rady, která se v sobotu sejde. Podle něj „je teď třeba zablokovat ratifikaci smluv“.

Vedoucí zahraniční sekce, která je poradním orgánem předsednictva zelených, Jiří Čáslavka si myslí, že požadavky SZ trvají. „Jedna podmínka je řízení a velení NATO, což splněno není,“ uvedl k výsledku summitu a dodal: „Druhá stejně důležitá podmínka je, že chceme jednotné stanovisko zemí EU v této otázce, a to dosaženo také nebylo. Takže z hlediska usnesení je nad slunce křišťálově jasné, že to splněno nebylo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám