Hlavní obsah

Fico tvrdí, že upravil kritizovaný návrh tiskového zákona

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vládní koalice tvrdí, že změnila tiskový zákon na základě připomínek vydavatelů a mezinárodních institucí. Po čtvrtečním zasedání koaliční rady to oznámil premiér Robert Fico. "Zákon bude v této podobě schválený," uvedl Fico.

Foto: Novinky

Proti původnímu návrhu protestovaly před nedávnem slovenské deníky prázdnými titulními stranami.

Článek

Předseda parlamentu Pavol Paška je připravený okamžitě po schválení tiskového zákona svolat zasedání předsedů parlamentních stran, na němž by se měli dohodnout na ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Opozice totiž podmiňovala ratifikaci Lisabonské smlouvy změnami v tiskovém zákoně. Vládní koalice disponuje ve 150 členném parlamentě 85 hlasy, ale na ratifikaci smlouvy je potřeba minimálně 90 hlasů. Koalice vypustila z návrhu zákona sporný paragraf šest, na jehož základě mělo mít ministerstvo kultury právo ukládat pokuty.

Pokuta by měla být limitovaná do výše 150 tisíc korun

"Toto právo přechází na soudy," dodal Fico. V případě práva na odpověď, se toto právo omezí na skutková tvrzení. "V případě, že soud rozhodne, že existovalo právo na odpověď, ale vydavatel ho nerespektoval, pokuta bude limitovaná do výše 150 tisíc korun. Před tím to byla mnohem vyšší částka," konstatoval premiér.

Vydavatelům se nelíbí, že v návrhu zákona nadále zůstává sporné právo na odpověď. Obávají se, že média budou zahlcena odpověďmi čtenářů, kteří na základě zákona budou mít právo reagovat na pravdivé i nepravdivé informace ve stejném rozsahu.

Noviny protestovaly bílou první stránkou

Na protest proti připravovanému tiskovému zákonu vyšla minulý čtvrtek většina slovenských deníků s bílou první stránkou. Deníky na ní otiskly protest proti tiskovému zákonu pod titulem Sedm hříchů tiskového zákona.

Podobnou formu protestu zvolila slovenská média v devadesátých letech minulého století, kdy protestovala proti mediální politice tehdejší vlády premiéra Vladimíra Mečiara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám