Hlavní obsah

Soudce v kauze Škrlová odstoupil kvůli podjatosti

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Soudce, který měl soudit Barboru Škrlovou a Kateřinu Mauerovou ve věci poškozování cizích práv se ve čtvrtek vyloučil z projednávání kauzy kvůli podjatosti. Právu to potvrdila mluvčí Městského soudu v Brně Soňa Vyplašilová.

Článek

Podle informací Práva se totiž soudce znal s Gabrielou Mauerovou, sestrou Kateřiny. Nový soudce bude znám za tři týdny.

Podle vyjádření místopředsedy brněnského Městského soudu Aleše Dufka není případ, kdy se soudce vzdá případu pro podjatost nijak výjimečný.

„Na našem soudu k tomu dochází jednou nebo dvakrát do měsíce. Brno není zas tak velké město, i soudci prostě mají své známé nebo přátele. Nyní se musí tato věc oznámit všem stranám, to znamená advokátům, státnímu zástupci i obžalovaným a až toto usnesení nabude právní moci, ujme se případu jiný soudce,“ vysvětlil Dufek.

Právu se podařilo zjistit, že o Škrlové a Kateřině Mauerové bude rozhodovat soudce Chochola.

„Ještě jsem spis neviděl, ale mohu klidně říci, že u mě nehrozí, že bych byl nějak podjatý. Počítám, že do jednoho měsíce bych mohl nařídit v případu hlavní líčení,“ řekl Právu soudce Jaroslav Chochola, kterému bude kauza v nejbližších dnech oficiálně přidělena.  

Obžalována také Kateřina Mauerová

Státní zástupce podal již v úterý k brněnskému Městskému soudu obžalobu na Barboru Škrlovou pro trestný čin poškozování cizích práv. Toho se měla se měla dopustit květnovým útěkem z Klokánku.

Společně se Škrlovou byla obžalována i Kateřina Mauerová, která jí měla podle státního zástupce při útěku z Klokánku pomáhat. Oběma hrozí až dva roky vězení.

„Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová se dopustili skutku formu spolupachatelství,“ vysvětlil mluvčí Městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský. Advokát Škrlové Richard Novák byl potěšen, že se kauza útěku z Klokánku dostane před soud.

„Byl bych rád, kdyby se věc vyřešila rychle a samostatně, to znamená, aby nebyla spojena s kuřimskou kauzou týraných chlapců. Jsem stále přesvědčen, že moje klientka je nevinná a že je obětí,“ řekl Právu Novák.

Ukončeno vyšetřování kauzy Kuřim

V kuřimské kauze je stíháno celkem šest lidí v souvislosti s týráním sedmiletého chlapce Ondry a jeho desetiletého bratra Jakuba. Stíhaným hrozí osm až 12 let vězení. Je mezi nimi i jejich matka Klára Mauerová.

Seznamování se spisy bylo ukončeno ve středu. Podle postupu daného trestním řádem bude spis, který čítá 4 000 stran, nyní předán státnímu zastupitelství, které by mělo vypracovat obžalobu.

Reklama

Související články

Žalobci si případ Kuřim převezmou v dubnu

Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Brně očekává, že vyšetřovací spis z tzv. kuřimské kauzy týraných dětí dostane žalobce od policejních vyšetřovatelů...

Výběr článků

Načítám