Hlavní obsah

Vyšetřování kuřimské kauzy bylo ukončeno

Právo, Novinky, Petr Kozelka
BRNO
Aktualizováno

Ve středu bylo skončeno seznamování se spisy v kuřimské kauze týraných chlapců Ondry a Jakuba. Podle postupu daného trestním řádem bude spis, který čítá 4 000 stran, nyní předán státnímu zastupitelství, které by mělo vypracovat obžalobu. Vyšetřování kauzy je tak skončeno.

Článek

„Zatím jsme ale spis neobdrželi,“ řekl Právu mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Jak rychle bude žaloba vypracována, záleží nyní na státním zástupci, podle dostupných informací by ale mohla být hotova do měsíce.

V kuřimské kauze je stíháno celkem šest lidí, kteří měli trýznit sedmiletého Ondru a desetiletého Jakuba. Jsou to Klára a Kateřina Mauerovy, Barbora a Jan Škrlovi, Hana Bašová a Jan Turek. Všem hrozí osm až dvanáct let vězení.

V pozadí záhadné kuřimské kauzy týrání chlapců a proměn Barbory Škrlové stojí údajně sekta Josefa Škrly, otce Barbory Škrlové. Ta se vydávala za třináctiletou Annu a Adama. Sekta podle MF Dnes chtěla prostřednictvím nových bytostí spasit svět, dovést jej k dokonalosti. Proto bylo třeba vytvořit nová těla.

Státní zástupce podal v úterý k brněnskému městskému soudu obžalobu na Škrlovou pro trestný čin poškozování cizích práv. Toho se měla dopustit květnovým útěkem z Klokánku. Společně se Škrlovou byla obžalována i Kateřina Mauerová, která jí měla podle státního zástupce při útěku z Klokánku pomáhat.

Mauerová je obviněna z týrání obou synů a omezování osobní svobody. Ondřej s Jakubem byli zavíráni do klecí, páleni, nuceni jíst vlastní zvratky a jinak mučeni. Chlapci byli například na chatě u Veverské Bítýšky dlouhé dny drženi v klecích, které byly konstruovány pro středně velkého psa.

V těchto klecích museli spát, jíst i vykonávat potřebu. Na chatě ale byly tři klece – jedna z nich i pro Barboru Škrlovou. Ta měla Ondrovi držet hlavu v lavoru s vodou, až se topil. To však podle dobře informovaného zdroje dělala také jen pod tvrdým nátlakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám