Hlavní obsah

Vláda si pandury ještě jednou otestuje

PRAHA
Aktualizováno

Kabinet Mirka Topolánka schválil memorandum, které obsahuje dohodu o nezávislém testování dvou transportérů Pandur od rakouské firmy Steyr pro českou armádu. V případě, že testy dopadnou příznivě, bude vojsko připravovat nákup 107 obrněnců.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Transportér Pandur II

Článek

„Schválili jsme podpis memoranda o dodávkách kolových obrněných transportérů. To řeší potencionální kontrakt a podmínky tohoto kontraktu,“ uvedl premiér Topolánek. "Pokud se nám podaří podepsat kontrakt, budu to pokládat za velmi úspěšný projekt," dodal.

Podle ministerstva obrany je uzavření memoranda základním předpokladem k tomu, aby vojsko začalo transportéry používat. "Předpokladem (k zařazení do výzbroje) je, že ty vozy úspěšně projdou zkouškami," řekl ČTK náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Ministerstvo s rakouskou zbrojovkou v roce 2006 podepsalo smlouvu na nákup 199 transportérů za více než 20 miliard korun. V prosinci ji ale vypovědělo kvůli tomu, že vozy neprošly kontrolními zkouškami a výrobce je nemohl dodat v termínu. Na začátku letošního roku ale dalo ministerstvo firmě další šanci a Steyr přistoupil na další zkoušky vozidel.

"Dodávky by (po schválení memoranda vládou) byly zahájeny v co nejkratším termínu,“ uvedla tehdy ministryně obrany Vlasta Parkanová. "Armáda transportéry potřebuje a potřebuje je co nejdříve,“ dodala.

Podle neoficiálních informací k návratu k původnímu kontraktu napomohlo, že soudní dohra, kterou by vlastník Steyru General Dynamics jistě vyvolal, by nebyla tak jednoznačná, jak ministerstvo obrany původně počítalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám