Hlavní obsah

AI: Pozitivní odkaz olympiády se kvůli čínským represím vzdaluje

Čína ani před blížícími se olympijskými hrami, které bude Peking v létě hostit, neupustila od represí vůči kritikům režimu. Represe nepostihly jen účastníky nedávných protičínských demonstrací v Tibetu, ale také domácí disidenty. Uvedla to ve své zprávě organizace za lidská práva Amnesty International.

Foto: Claro Cortes IV , Reuters

Olympijská pochodeň dorazila na pekingské Náměstí nebeského klidu v pondělí.

Článek

„Olympiáda se dosud nestala akcelerátorem reforem. S každým dnem, kdy čínské úřady nepodniknou odpovídající kroky ke zlepšení situace, je pozitivní odkaz pekingské olympiády vzdálenější. Postih disidentů a aktivistů se kvůli olympiádě nezmenšil, došlo spíše k jeho zesílení,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

Organizace proto Peking vyzvala k osvobození vězňů svědomí, zpřístupnění Tibetu nezávislým pozorovatelům, zajištění svobody projevu, zastavení svévolného věznění a zastrašování aktivistů a disidentů a snížení počtu zločinů, za něž lze odsoudit k trestu smrti a potažmo úplnému zrušení nejvyššího trestu.

Podle AI skončily tisíce lidí v rámci předolympijských „čistek“ v pracovních táborech. „V tom případě nemají šanci hájit se před řádným soudem, pouze na základě rozhodnutí úředníka mohou být zbaveni svobody až na čtyři roky,“ uvádí zpráva.

AI se obává mučení tibetských aktivistů

Amnesty připomíná také zásahy čínských bezpečnostních složek v Tibetu, kde se v minulých dnech uskutečnily nejsilnější protirežimní demonstrace za poslední dekády. Peking podle organizace znemožnil objektivní informování o událostech tím, že nedovolil přítomnost nezávislých médií.

Podle tibetských zdrojů zemřelo přes sto lidí, Čína hovoří o dvou desítkách. Podle AI bylo zatčeno 1 200 až 2 000 osob a nejméně sto lidí zmizelo. Amnesty se obává, že zadrženým hrozí mučení a někteří mohou být v nespravedlivých procesech odsouzeni k smrti. Čína ročně popraví nejvíc lidí na světě a organizace ji vyzývá, aby počet rozsudků snížila a od trestu postupně upustila.

Cenzura se však vztahuje i na domácí média, píše AI. „Cenzura internetu v Pekingu se v poslední době zaměřila i na servery informující o HIV/AIDS. Podle některých zdrojů se kontrola informací v hlavním městě Číny rozšiřuje dokonce na monitorování SMS zpráv,“ uvádí organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám