Hlavní obsah

Vláda schválila vrácení části majetku církvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda schválila církevní restituce. Podle návrhu se má církvím vrátit asi třetina majetku zabaveného za komunistické vlády. Zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Stát tak církvím včetně úroků zaplatí asi 270 miliard korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva premiér Mirek Topolánek (ODS) a vicepremiér Martin Bursík (SZ)

Článek

Výši zamýšlené částky kritizuje opozice, ale i někteří koaliční poslanci. Osud zákona ve Sněmovně, která se jím začne zabývat zřejmě ve druhé polovině dubna, je tak nejistý. ČSSD připravuje vlastní návrh zákona.

Církev může požádat o celkem o 20 tisíc hektarů půdy, 65 tisíc hektarů lesů a více než tři tisíce budov.

Rozhodnutí bylo jednomyslné

Ministr kultury Václav Jehlička uvedl, že církevní restituce kabinet schválil jednomyslně. „Myslím že to není pro nikoho překvapení,“ uvedl ministr. „Tento návrh je výhodný pro všechny. Odblokuje rozsáhlé majetky na katastru obcí. Stát získá majetek, který si zčásti ponechá, z části předá obcím nebo bude privatizovat. Církve pak získají svéprávnost, nebudou již v područí. Budou se muset starat samy o sebe, to jim rozhodně prospěje,“ uvedl Jehlička.

"Při stanovení hodnocení původního majetku církví a náboženských společností je třeba mít na zřeteli, že provedené ocenění má představovat skutečnou současnou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Ročně přes čtyři miliardy

Roční splátka vychází na 4,275 miliardy korun a během prvních 20 let by stát církvím vyplácel ještě "přechodový" příspěvek. V prvním roce splácení by měl být stejný jako suma, kterou stát platí církvím nyní, a každý rok se má snižovat o pět procent. Podle údajů ke konci loňského roku stát církvím vyplácel asi 1,3 miliardy korun.

Vydávat by se podle zákona měl jen ten majetek, který prokazatelně patřil řádům a kongregacím k 25. únoru 1948. Bude vydáván při správních řízeních na pozemkových úřadech. Řády a kongregace při nich budou muset prokázat, že jim majetek, v tomto případě především pozemky či lesy, skutečně patřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám