Hlavní obsah

Rusko zareaguje na další rozšíření NATO, neřeklo jak

ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti
MOSKVA

Rusko ve střetu tvrdě odmítlo ideu George Bushe rozšířit NATO o Ukrajinu a Gruzii. Bush o tom hovořil při projevu v Bukurešti. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Rusko přijde s „adekvátní reakcí“, aniž by ji upřesnil.

Článek

„Nezůstane to bez odpovědi, ale reagovat budeme pragmaticky ne jako malí kluci ve škole, kteří se urazí, že je urážejí, prásknou dveřmi a utečou ze třídy plakat do kouta,“ uvedl Lavrov v emotivním vyjádření na Bushův plán.

Lavrov ještě dodal, že je přesvědčen, že Rusko je povinné „soustředit se na svou ekonomickou moc a zabezpečení obranyschopnosti.“ Podle Lavrova má ruské ministerstvo zahraničí připraveno několik scénářů reakce.

Lavrov zablokuje vstup Kosova do OSN

Lavrov také zareagoval také na Busovu zmínku o Kosovu, které nyní směřuje k demokracii. Oznámil, že země využije práva veta, které má jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN a zabrání tomu, aby se Kosovo stalo členem Organizace spojených národů.

Do Bělehradu ve středu dorazilo první letadlo s ruskou humanitární pomocí určenou pro Srby v Kosovu. Informovala o tom agentura AFP. Srbsko tvrdí, že jeho občané srbské národnosti v Kosovu žíjí ve velice obtížných podmínkách. Ruský prezident Vladimir Putin už v březnu přislíbil, že Moskva pomoc kosovským Srbům opošle pomoc.

Srbové i Rusko tvrdí, že humanitární zásilka do Kosova nemá politický podtext. Moskva v úterý oznámila, že v příštích deseti dnech zašle do Kosova přes 140 tun humanitární pomoci určené kosovským Srbům, kteří na severu provincie odmítají uznat autoritu nových kosovských úřadů.

Reklama

Související články

Spojené státy chtějí Ukrajinu v NATO

Americký prezident George Bush v úterý na Ukrajině podpořil přičlenění země k Severoatlantické alianci. Naopak francouzský premiér Francois Fillon členství...

Výběr článků

Načítám