Hlavní obsah

Skóre derby pražských S: 21 obviněných, škoda za půl miliónu

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Pondělní vypjaté derby pražských fotbalových klubů Slavie a Sparty přineslo kromě remízy 1:1 také materiální škodu za půl miliónu korun a dvě desítky obviněných. Pražská policie chce stíhat 16 lidí, z toho 14 pro výtržnictví a dva za útok na veřejného činitele. Dalších pět osob spáchalo přestupek. Právu to v úterý řekl ředitel pražských policistů Petr Želásko.

Foto: Petr Josek, Reuters

Vytrhané sedačky na strahovském stadionu po derby Slavie a Sparty

Článek

"Podle záznamů z kamer, fotografií, svědeckých výpovědí i informací od kriminalistů ale budeme ještě vyhodnocovat další možné pachatele výtržností,“ upozornil Želásko na to, že počet obviněných výtržníků nemusí být konečný.

Policie řeší další konflikty, které se odehrály ještě před utkáním. Obvinění z výtržnictví se nevyhne pět účastníků rvačky ve Strakonické ulici v Praze 5, stíhání však zřejmě uniknou fanoušci, kteří zdemolovali tramvaj č. 17 v Podolí. Chybí totiž výpovědi svědků.

Při násilnostech příznivců Sparty i Slávie utrpělo v pondělí zranění celkem 16 lidí, z toho 13 odvezla záchranka na ošetření do nemocnice. Vesměs jde o popáleniny od dělobuchů. Mezi zraněnými jsou také čtyři policisté, jeden z nich rovněž kvůli popáleninám nastoupil pracovní neschopnost. Zbylou trojici mužů zákona poranili fanoušci při potyčkách. Náklady za samotný zásah policie zřejmě přesáhnou milión korun.

Vytrhané sedačky budou stát statisíce

Statisíce však bude muset uhradit i pořadatelský klub, tedy Slávie. Podle správce strahovského stadionu totiž fanoušci vytrhali při zápase přes 500 sedaček, z toho 150 domácí a 300 až 400 hosté. Nová sedačka přitom vyjde na 700 až 800 korun, takže škoda se vyšplhala nejméně na půl miliónu korun.

"Je pro nás velkým zklamáním, že k výtržnostem docházelo i v našem sektoru. Mysleli jsme si, že naši fanoušci pomohou klubu jiným způsobem,“ uvedl k tomu mluvčí slávistického klubu Ondřej Zlámal.

Vedení Slávie podle něj udělalo maximální opatření. "Přesto to mělo skandální průběh, došlo i k přerušení utkání, poškození sektoru sparťanských slávistických fanoušků, k vytrhání sedaček,“ neskrýval zklamání Zlámal.

Výtržníkům se navíc na stadion podařilo znovu pronést i velké množství dělobuchů, petard, světlic, dýmovnic, ale například i zápalné láhve. Sparťanští ultras totiž využili určitého chaosu při vstupu na stadion.

"U kotle Sparty se asi 600 fanoušků, vesměs bez lístků, chtělo protlačit za každou cenu dovnitř. Tam došlo ke střetu i s policisty a protože tam ten tlak byl, snažili se to rychle odbavit a ta kontrola už pak nebyla důsledná,“ řekl k tomu Želásko.

:. Výtržnosti sparťanských fanoušků a zásah policie

Chuligáni jsou mezi sparťany i slávisty, zlobí se policista

Problémy ale nastaly i s domácími, slávistickými fanoušky, kterým se rovněž podařilo i přes bezpečnostní opatření dostat na stadion nebezpečnou pyrotechniku.

"Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Jsou to chuligáni, kteří tam udělali vizitku, jež by neměla být zapomenuta. Je to ale všecko o nemalých penězích, protože kdyby při vstupech na stadiony byla lepší technická opatření a dostatečná pořadatelská služba, k podobným problémům by zřejmě nedošlo,“ míní Želásko.

Pořadatel utkání sice zvýšil počty svých lidí na stadionu, podle šéfa pražských policistů to ale bylo málo.

V souvislosti s příznivci Sparty se rovněž hovořilo o možných protiprávních projevech při pochodu asi tisícovky fandů z Letné na Strahov. Někteří z nich údajně křičeli „Jude Slávie,“ což by mohlo být vyhodnoceno jako projev rasismu. Šéf pražských policistů to ale tak ostře nevidí. „Podle mě tam ten rasistický podtext nebyl, ale šetříme to,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám