Hlavní obsah

Registr vozidel v ČR kvůli vstupu do Schengenu zkolaboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po celé zemi jsou problémy s registrací automobilů, důvodem je přechod na nový systém v souvislosti se vstupem do Schengenu. Na úřadech se tvoří dlouhé fronty. Magistrát v Liberci kvůli potížím se systémem pracoviště registrace aut až do odvolání uzavřel.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Před úřady se kvůli výpadkům systému tvořily dlouhé fronty. Ilustrační foto.

Článek

"Důvodem je nestabilita a nespolehlivost nových aplikací," vysvětlil uzavření libereckého úřadu mluvčí magistrátu Martin Korych.

Ministerstvo dopravy o problémech ví. "Nejsou naší záležitostí, ale ministerstva vnitra, které centrální registr vozidel spravuje," řekl mluvčí Karel Hanzelka.

Podle Jany Malíkové z ministerstva vnitra nejsou problémy způsobené výpadkem systému, ale rychlostí toku informací. "Přes víkend byl testovací systém nahrazen novým, se kterým jsou nyní potíže v rychlosti odezvy. Intenzivně pracujeme na nápravě, ke které by mělo dojít během několika málo dní," řekla Malíková.

Změny v systému si vyžádal vstup do Schengenu

Důvodem změn v systému je vstup Česka do schengenského prostoru. Česká republika se při něm podle Malíkové zavázala, že přijme taková opatření, aby odcizená vozidla, registrovaná v SIS (schengenský informační systém), nebyla vedená v ČR.

Dlouhé čekání způsobuje ověřování, zda vozidlo, které chce klient zaregistrovat, v systému není. Dokud úřad tuto informaci neobdrží, nedovolí systém auto do registrace zařadit. Úkon, který dříve trval pár minut, se tak výrazně protahuje. "Dneska dělal kolega registraci tažného vozidla tři čtvrtě hodiny, přitom běžně to má hotové za pět minut," řekl mluvčí radnice v Přerově Bohuslav Přidal.

Přiďte raději až příští týden, vzkazují lidem úředníci

Třeba v Brně dnes úředníci požádali řidiče, kteří nepotřebují na registru automobilů vyřídit něco neodkladného, aby raději přišli až příští týden. "Z důvodu instalace nového programového vybavení došlo k zahlcení systému a více než polovinu žádostí není v současné době možné vyřídit," řekla Lucie Olšová z tiskového střediska magistrátu.

Prakticky celé pondělí nefungoval registr v Chebu. "Protože problém přetrvává, obdrželi klienti náhradní doklady, aby mohli vozidla používat. Oficiální registrace proběhne později," poznamenala mluvčí městského úřadu Martina Kuželová.

Také českobudějovický magistrát řidiče vyzval, aby ve středu, kdy je běžný úřední den, raději na odbor dopravy nechodili. "Oddělení evidence motorových vozidel sice nebude zítra uzavřeno, avšak předpokládá se, že čekací doby mohou být zhruba třikrát delší než obvykle," uvedl tajemník primátora Milan Brabec.

Systém vypadává, lidé nadávají

Spoustu nadávek si vyslechli od lidí úředníci v Plzni, rozhodli se proto vybírat žádosti s tím, že klienty telefonicky kontaktují, až se podaří údaje zpracovat.

V Hradci Králové fungovala v úterý registrace aut s obtížemi zhruba do 10:30, pak systém vypadl. "Zájemce nemůžeme odbavovat a ani je nebereme na pořadí. Lidé museli odejít s nepořízenou," řekl pracovník odboru dopravy hradeckého magistrátu.

Asi 40 žadatelů musel kvůli kolapsu systému hned ráno odmítnout magistrát v Olomouci. "Někteří tady čekali a doufali, že se systém rozjede, ostatní jsme odkázali na jiný termín," řekl vedoucí oddělení evidence vozidel Jan Thomas.

V Praze čekali lidé v pondělí na registraci vozu celý den, přestože běžně to trvá půl hodiny. V Brně zase odbavili jen polovinu lidí.

Problémy ale nejsou všude stejné, například na odboru dopravy jihlavského magistrátu v pondělí zaznamenali kvůli instalaci nového softwaru jen několik kratších výpadků počítačového systému. "Nejdelší byl asi desetiminutový, ale nebylo kvůli nim nutné zastavovat provoz na registru vozidel," řekl mluvčí magistrátu Radek Tulis. I on ale připouští, že systém je mnohem pomalejší.

Reklama

Výběr článků

Načítám