Hlavní obsah

Čunek se vrací do vlády, Schwarzenberg zůstává

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, jov, trj

Předseda lidovců Jiří Čunek se vrací do vlády. Ve Sněmovně se na tom v úterý po poledni dohodli šéfové koaličních stran Mirek Topolánek (ODS), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ). Na schůzce byl také ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ). Ten ve vládě zůstává. Prezident Václav Klaus již potvrdil, že Čunka jmenuje ve středu v 11 hodin.

Čunek se vrací do vlády, Schwarzenberg v ní zůstáváVideo: ČTK

 
Článek

"Došlo k dohodě, kterou jsme všichni čtyři podepsali. Ta dohoda na jedné straně dává auditorské firmě, kterou si zvolil Karel Schwarzenberg, možnost zkoumat rodinné finance Jiřího Čunka. Ten s tím souhlasí. Na to konto je odblokována určitá nemožnost vzít zpět Jiřího Čunka do vlády, o což jsem dopisem prezidentu republiky již požádal a k tomu jmenování pravděpodobně dojde zítra," řekl premiér.

Dodal, že firma začne zkoumat Čunkův majetek v druhém nebo třetím dubnovém týdnu. Termín pro vyhotovení auditu je 1. července. Na otázku, co se stane, pokud audit pro Čunka nedopadne dobře, premiér řekl: "Počkejme si na 1. července".

Schwarzenberg chce výsledek auditu zveřejnit

"Jestli se Karel Schwarzenberg rozhodne výsledek (auditu) zveřejnit, to je jeho věc," řekl Čunek s tím, že na jeho konto již koluje "tolik věcí, že mi to neublíží". Dodal, že už si sám nechal zpracovat vlastní audit.

"Zveřejnění (výsledků auditu) je smysl celé věci," uvedl ministr zahraničí.

:. Jiří Čunek (KDU-ČSL), premiér Mirek Topolánek (ODS), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) a ministr životního prostředí Martin Bursík (ODS) při brífinku o návratu šéfa lidovců do vlády.foto: Právo/Milan Malíček

"Pro mne je nejpozitivnější zprávou, že Karel Schwarzenberg zůstává ve vládě. To považuji za naprosto zásadní. Vzal na sebe velkou čast břemene řešení této velmi delikátní věci," řekl Bursík. Jestliže se nakonec lídři koalice dohodnou na zveřejnění výsledků auditu, bude to vicepremiér a předseda SZ považovat za "maximum toho, co jsme mohli udělat".

Klaus jmenuje Čunka ve středu

Prezident Klaus Topolánkovu žádost na jmenování Čunka již obdržel. "Prezident tomu rozumí tak, že koaliční partneři dospěli ke shodě, že důvody, které vedly předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka k odstoupení, podle jejich přesvědčení již pominuly, a proto žádosti premiéra vyhoví," uvedl mluvčí Hradu Petr Hájek.

Ceremonie proběhne ve středu v 11 hodin na Pražském hradě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Premiér už minulý týden řekl, že s Čunkem i Schwarzenbergem mluvil a požádal je, aby se už dohodli. V půli března Topolánek uvedl, že jakmile Čunek přesvědčí ministra zahraničí o tom, že jeho účetnictví je v pořádku, přijme šéfa lidovců okamžitě do vlády.

Návrat Čunka byl předmětem sporu především mezi dvěma menšími koaličními stranami: lidovci a zelenými. Zatímco lidovci vícekrát vyzvali Topolánka, aby s přijetím jejich šéfa do vlády neotálel, zelení požadovali důkazy o tom, že Čunkovy příjmy jsou zcela v pořádku.

ČSSD: je to "oblbování lidí"

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha a místopředsedy poslanců sociální demokracie Davida Ratha by nyní vláda měla předstoupit před Sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry.

"Vláda by měla ukázat, že tu většinu skutečně má a že všichni její poslanci skutečně stojí za budoucím místopředsedou Čunkem. Bude docela zajímavé vidět jeho kritiky, jak hlasují pro jeho důvěru,“ řekl Právu Škromach.

Pokud to kabinet neučiní, tak oba opoziční politici nevyloučili, že ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře. Sociální demokraté se ale o své reakci ještě budou radit.

Zároveň plánovaný audit Čunkových financí kritizují. "Audity v politice neplatí,“ řekl Škromach, podle kterého jde o "oblbování lidí“.

"Já to považují za totální znedůveryhodnění vlády," sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Anketa

Souhlasíte s návratem Jiřího Čunka do vlády?
Ano
16,8 %
Ne
83,2 %
Celkem hlasovalo 14658 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám