Hlavní obsah

Spojené státy chtějí Ukrajinu v NATO

– PAŘÍŽ/KYJEV • Aktualizováno
Novinky, rei

Americký prezident George Bush v úterý na Ukrajině podpořil přičlenění země k Severoatlantické alianci. Naopak francouzský premiér Francois Fillon členství Ukrajiny stejně jako členství Gruzie odmítl.

Článek

„Váš národ učinil statečné rozhodnutí a Spojené státy požadavek (na přistoupení k NATO) silně podporují,“ řekl Bush po setkání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem v Kyjevě. Chválil také ukrajinské demokratické a armádní reformy a poznamenal, že Ukrajina je jediným státem, který není členem NATO a přitom podporuje každou alianční misi.

Bushova slova kontrastovala s výrokem francouzského ministerského předsedy Francoise Fillona, který rádiu France Inter řekl: „Francie nedá vstupu Ukrajiny a Gruzie (do aliance) zelenou. Na tuto otázku máme názor odlišný od toho, který zastávají Spojené státy. Domníváme se, že to není dobré pro vyrovnanost sil mezi Evropou a Ruskem. Chceme o tom vést s Ruskem dialog."

Pochybnosti o rozšiřování NATO na východ vyjádřila v minulosti i německá kancléřka Angela Merkelová.

Fillonův projev potěší Moskvu, která je proti tomu, aby se oba bývalé sovětské satelity staly členy aliance.

O členství Gruzie a Ukrajiny v NATO bude rozhodovat summit aliance naplánovaný na tento týden do Bukurešti. Má to být poslední summit NATO, kterého se George Bush v úřadu prezidenta zúčastní.

Anketa

Jste pro rozšíření NATO o Ukrajinu?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 3412 čtenářů.

Přijetí do NATO

S přičlenění země k Severoatlantické alianci musí souhlasit všichni členové, každá členská země má právo veta.

Makedonie, Chorvatsko a Albánie byly dosud zahrnuty do tzv. akčního plánu členství MAP. Spojené státy usilují o to, aby do plánu byla zahrnuta i Ukrajina a Gruzie.

Reklama

Výběr článků

Načítám