Hlavní obsah

Vyhlašování volebních výsledků v Zimbabwe se protahuje

Novinky, ČTK, rei, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Ani tři dny po uskutečnění voleb v Zimbabwe nebyly v úterý známy oficiální výsledky. Průběžné, sporadicky oznamované výsledky naznačují vítězství opozice, která výhru deklarovala v pondělí. Po hlasování svolal prezident Robert Mugabe zasedání bezpečnostní rady a zvažoval vyhlášení výjimečného stavu, napsal britský deník The Guardian.

Článek

Lidé v Zimbabwe volili v sobotu nový parlament i prezidenta. V parlamentních volbách, v nichž šlo o 210 mandátů, má podle komise po sečtení části hlasů vládní strana 31 a opozice 35 křesel. Opoziční kandidát Morgan Tsvangirai měl zvítězit také v prezidentské volbě. Podle různých zdrojů získal až 60 procent hlasů.

Pro zvolení prezidentem v prvním kole voleb potřebuje kandidát získat 50 procent plus jeden hlas.

Pozorovatelé z Celoafrického parlamentu označili hlasování za důvěryhodné, svobodné a čestné. Přestože již před volbami nařkla opozice vládu z vytisknutí několika miliónů volebních lístků navíc, obavy vzbuzuje podle dohlížitelů hlavně povolební etapa.

Guardian: Výsledky dlouho nebudou, zvítězit má Mugabe

Zimbabwské diplomatické zdroje řekly Guardianu, že kvůli výsledkům opozice svolal prezident Mugabe, kterého Západ označuje za diktátora, v neděli v noci bezpečnostní radu.

„Mugabe měl dvě možnosti: prohlásit se týž den vítězem, nebo vyhlásit stanné právo. Nakonec převážily umírněnější návrhy. Bylo rozhodnuto, že se použije volební komise, která by měla zveřejňovat průběžné výsledky pomalu a dlouze. Vedení by postupem času měla opozici vzít vládní strana,“ řekl listu nejmenovaný diplomat.

Případné falšování výsledků by se pravděpodobně neobešlo bez protestů. Strhnout vítězství na svou stranu se snaží také opozice. Podle Guardianu vyjednává i s armádou. Tsvangirai se měl sejít s někdejším armádním šéfem Solomonem Mujuruem a ujišťovat ho, že případné změny ve vedení země nebudou mít dopad na velení armády.

Robert Mugabe přivedl zemi k ekonomickému kolapsu, inflace je zde jedna z největších na světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám