Hlavní obsah

Lidovečtí ministři nepodpoří samostatnost Kosova

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, gö, znk

Téma nezávislého Kosova zatopilo pod koaličním kotlem. Proti jeho uznání českou vládou jsou lidovci, kteří se v úterý rozhodli, že případný návrh na uznání samostatnosti na zasedání vlády nepodpoří. Stále chtějí svolat schůzku šéfů koaličních stran, ale Jiří Čunek s tím u Mirka Topolánka nepochodil. Premiér dal před středečním jednáním vlády přednost pouze jednání zahraničních expertů koalice.

Článek

„Uznání Kosova v současnosti by bylo dalším z kroků, který může vést k budoucí nestabilitě národnostně pestrého regionu. Je to jeden ze zásadních kroků, o kterém je nutné vést delší diskusi. Pokud bude předloženo uznání Kosova do vlády, naši ministři toto nepodpoří,“ uvedl po úterním jednání předsednictva první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Podle strany by uznání Kosova znamenalo narušení hranic, které vznikly po druhé světové válce a "výborných vztahů, které česká a srbská, potažmo jugoslávská diplomacie v historii měla". Podle lidovců by také šlo o precedens, který by mohl být příkladem pro další separatistická hnutí jako jsou například Baskové v jižní Francii a severním Španělsku nebo Irové v Severním Irsku.

O Kosovu bude premiér jednat před odletem na summit NATO

„Čunek na schůzce koalice nadále trvá, neboť chce, aby se koaliční partneři dohodli na jednotném postupu. Premiér má za to, že toto nejsou věci obsažené v koaliční smlouvě, a že tudíž není důvod k tomu koaliční devítku svolat. Podle toho se zachovají na vládě naši ministři,“ tlumočil v pondělí Právu Čunkův názor mluvčí Martin Horálek.

V úterý zasedá také lidovecký poslanecký klub a celostátní výbor. Premiér chce problém Kosova vyřešit do summitu NATO, tedy do 2. dubna.

To znamená, že kabinet o tom bude jednat ve středu dopoledne, než premiér odletí na tuto vrcholnou schůzku Aliance do Bukurešti. „Nemáme jinou šanci, než to udělat teď. A je to lepší, než kdybychom to udělali před srbskými volbami,“ nechal se slyšet Topolánek.

Skutečnost, že premiér nesvolal koalici, chápe lidovecký ministr a šéf Legislativní rady vlády Cyril Svoboda. „Je to dáno jenom tím, že ve vládě jsme mluvili o proceduře. Shodli jsme se, že alespoň spolu musí mluvit ještě před zasedáním vlády experti stran, tedy Karel Schwarzenberg (za SZ), Alexandr Vondra (ODS), Ondřej Liška (SZ) a já. To je lepší než K 9,“ řekl včera na dotaz Práva Svoboda. K 9 znamená předsedy stran, jejich zástupce a šéfy klubů.

Rozpory i v ODS

Topolánek to nemusí mít lehké nejen ve vládě, ale i v ODS. Naznačil to její europoslanec Jan Zahradil, podle kterého strana nepřijala žádné usnesení.

„Uložil jsem si bobříka mlčení. Na dotazy říkám, že je to odpovědnost vlády a v ní jsou lidé, kteří to velmi ženou kupředu. Já jim to nezávidím a uvidíme, jak se vláda zachová,“ řekl na dotaz Práva.

Na nedávné demonstraci proti uznání Kosova ostře vystoupil člen zelených z Prahy 1 Daniel Solis. Podle něj se šéf diplomacie neosvědčil jako „obhájce programu Strany zelených“. Zásadně proti uznání samostatnosti Kosova je ČSSD a KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám