Hlavní obsah

Zimbabwská opozice tvrdí, že vyhrála volby, Mugabe ji varuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimbabwská opozice v neděli prohlásila, že zvítězila v sobotních prezidentských a parlamentních volbách. Tvrdí, že se jí hlasováním podařilo sesadit prezidenta Roberta Mugabeho považovaného Západem za diktátora, který v zemi vládne osmadvacet let. Mugabeho vláda však opozici varovala, že předčasné vyhlašování volebního vítězství lze považovat za pokus o státní převrat.

Článek

Na jakékoli úřední výsledky se ale zatím jen čeká a opozice zdržování kritizuje.

"Je to historická chvíle pro nás pro všechny. Vyhráli jsme tyto volby," řekl v Harare novinářům, diplomatům a pozorovatelům generální tajemník hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tendai Biti.

Sobotní volby byly pro čtyřiaosmdesátiletého prezidenta Roberta Mugabeho, který je v čele země po celou dobu její samostatné existence, zatím největší politickou výzvou. Střetl se v nich s vůdcem hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morganem Tsvangiraiem a také se svým bývalým ministrem financí Simbou Makonim. Západní pozorovatelé však neměli možnost volby na místě monitorovat.

Ekonomika kdysi prosperujícího státu je v troskách a nespokojenost obyvatel ve volbách nahrávala opozici. Ta obvinila Mugabeho, že se snažil hlasování zmanipulovat ve svůj prospěch. Současný prezident to popřel a v sobotu při hlasování řekl, že přijme jakýkoli volební výsledek.

Opoziční strana MDC je znepokojena tím, že volební komise odkládá vyhlášení výsledků, které by podle MDC měly být touto dobou již alespoň částečně známy. "Víme, že ve většině okrsků už jsou k dispozici konečné výsledky, ale oni (volební komise) svévolně odkládají vyhlášení," řekl Biti. Také skupina afrických pozorovatelů uvedla, že výsledky podle ní jsou už hotové a varovala zimbabwské představitele před jejich zdržováním.

Novináři a příznivci opozice v metropoli Harare obklopili předsedu volební komise George Chiwesheho a žádali na něm, aby oznámil, kdy začne s vyhlašováním výsledků. Předseda se před nimi skryl za zády mužů ze své ochranky. Podle Chiwesheho je sčítání hlasů složité, protože je to poprvé, co se v Zimbabwe konají prezidentské, parlamentní a obecní volby najednou. Opoziční proklamace vítězství prý volební komisi znepokojila. Ministr informací obvinil MDC ze "spekulování a lhaní".

Spojené státy vyjádřily znepokojení

Spojené státy vyjádřily znepokojení nad průběhem hlasování. "Režim Mugabeho je ostuda zimbabwského lidu, jižní Afriky a celého afrického kontinentu," řekla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Zimbabwské ozbrojené síly, které plně podporují Mugabeho vládu, před volbami oznámily, že nedovolí předčasné vyhlašování vítězství jednotlivými stranami. "Pokud vůdce MDC Morgan Tsvangirai vyhlásí výsledky, vyhlásí sebe sama za vítěze, co bude následovat? Prohlásí se prezidentem Zimbabwe? Tomu se říká státní převrat," řekl mluvčí Muagbeho vlády George Charamba.

Dnes ráno vyšli v metropoli Harare a v některých dalších městech do ulic příznivci opozice, aby oslavovali odchod Mugabeho z funkce. Oslavy několika set obyvatel v opoziční baště - provincii Manicaland - podle agentury Reuters zastavily pořádkové jednotky, ale nikdo nebyl zraněn.

Biti uvádí, že první odhady pořízené na základě průzkumů při odchodu z volebních místností ukazují, že lídr MDC Morgan Tsvangirai získal v hlavním městě Harare, jež je baštou opozice, 66 procent hlasů. Dobře si prý vedl i v Mugabeho venkovských baštách.

Tsvangirai má údajně vést i v Mugabeho domovské provincii Západní Mašonaland. Ve druhém největším městě Bulawayo má Tsvangirai malý náskok před bývalým ministrem financí Simbou Makonim, který je rovněž oponentem Mugabeho. Makoni má být se 45 procenty hlasů jasně v čele v provincii Jižní Matabeleland. "Je to jen ukázka toho, že získáváme ve všech provinciích. Podle našeho názoru tento trend už není možné zvrátit," zdůraznil Tendai Biti.

Reklama

Související témata:

Související články

V Zimbabwe začaly klíčové volby

V Zimbabwe v sobotu začaly nejdůležitější prezidentské a parlamentní volby od roku 1980, kdy tato africká země získala nezávislost na Británii. Ekonomika kdysi...

Výběr článků

Načítám