Hlavní obsah

Sedm žen z ruské sekty vyšlo po pěti měsících z podzemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Sedm žen z ruské sekty, jejíž členové se 7. listopadu zakopali v zemljankách u vesnice Nikolskoje v Penzenské oblasti u Volhy, vyšlo v sobotu po pěti měsících na povrch. Na květnový konec světa míní dál čekat v domě ve vesnici. Odchod jim to po dohodě umožnila hlava sekty Pjotr Kuzněcov. Pod zemí zůstává dalších 28 lidí včetně čtyř dětí.

Foto: Dmitry Barkhatov , Reuters

Dvě ženy s místním úředníkem před zemljankou sektářů

Článek

Podle gubernátora Olega Melničenka jsou ženy i po tvrdé zimě v dobrém zdravotním stavu a nepotřebují ošetřit. Názorů sekty se však drží. „Ženy, které vyšly ven, budou nadále žít v izolaci až do května, kdy má nastat konec světa,“ uvedl Melničenko. „To je jejich přání, které budeme respektovat.“

Kuzněcov umožnil ženám odejít. Účastnil se jednání, i když sám v zemljankách nežije a zůstal na povrchu.

Za proroka se prohlásil před sedmi lety, kdy založil Pravou ruskou pravoslavnou církev. Následovalo ho několik Rusů a Bělorusů. Kuzněcovovi bylo nařízeno psychiatrické léčení, trpí rozdvojením osobnosti.

Úřady nyní doufají, že se podaří i další členy sekty přesvědčit, aby na konec světa čekali na povrchu a ne v zemljance.

Sektáři to doposud odmítali a hrozili, že zapálí kanystry s benzínem a plynové bomby, nebo že se upálí, jestli se je někdo pokusí vypudit. Ve skupině však propukly rozpory, když se nad polovinou zemljanky po vytrvalých deštích propadla střecha. Panují obavy, že úkryt do května nevydrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám