Hlavní obsah

Dívka, která utekla z Klokánku, se nemusí vracet k rodině, rozhodl soud

Právo, ČTK, Jan Trojan
BRNO
Aktualizováno

Městký soud v Brně rozhodl, že se jedenáctiletá Kristýna, která v pátek na několik hodin utekla z brněnského Klokánku, nemusí v pondělí se svou osmiletou sestrou Abigail vracet k rodičům. Soud vydal v sobotu předběžné opatření na podnět sociálních pracovníků.

Foto: Jan Trojan , Právo

Matka Monika Velická na návštěvě u dcer v Klokánku, kam přivedla také oba syny. Otec musel zůstat venku, dcery ho odmítly.

Článek

Když v sobotu přišli do Klokánku rodiče, sestry podle vedoucí střediska Ditty Pokorné odmítly hovořit se svým otcem Stanislavem Velickým, jenž je údajně náboženský fanatik. Sociální pracovník proto Velického k dětem nepustil a sestry hovořily jen s matkou a dvěma bratry.

Sestry se bojí jít domů kvůli otci, který jim prý ubližoval. Jedenáctiletá Kristýna utekla z Klokánku v pátek kolem 19. večer, kolem 23. hodiny se ale vrátila. Bála se návratu domů. Kristýna zanechala před svým večerním útěkem dopis, v němž píše, že utíká jen ze strachu před otcem. „Jezdila tramvají po městě, dostala se až k nádraží, ale stačila si vzít jen bundu a brzy jí byla zima. Nakonec se polekala policejní rojnice a psů, došlo jí, že je hledána a vrátila se,“ řekla Novinkám Pokorná. Do pátrání byly nasazeny všechny hlídky sloužící na území města Brna i všichni kriminalisté.

Soud týrání nepotvrdil

Předání rodičům nařídil dříve krajský soud, protože se nenašly důkazy pro týrání. Do Klokánku se přitom dostala, když ji její matka i se dvěma mladšími bratry před více než rokem přivedla sociální péče magistrátu s tím, že děti týrá otec. Chlapci se dobrovolně vrátili, dívky však, podle Ditty Pokorné, doma zkusily mnohem víc.

Podle výpovědi obou sester psychologům je otec týral a ponižoval. Soudní znalec uvedl, že zvláště pro starší Kristýnu je psychicky nepřijatelné se vrátit. Pokorná společně s psychology se obávají u Kristýny možnosti sebevraždy, pokud se bude muset skutečně vrátit.

Sestry poslal domů soud

Domů poslal obě sestry Krajský soud v Brně. Podle jeho názoru patří děti do rodiny, jejich život ani příznivý vývoj tam nebude ohrožen. Zrušil tak opakovaně vydávaná předběžná opatření městského soudu na pobyt dívek v Klokánku.

Pokorná i její kolegové a spolupracovníci Klokánku jsou opačného názoru. Podle dostupných informací je otec dívek členem nějaké sekty a nechává se oslovovat Kristus. Pokornou požádal, aby se jeho dcery nezúčastňovaly žádného kroužku ani tábora v přírodě, nesmí tančit, zpívat, kreslit.

Když mu v pátek večer vedoucí Klokánku oznamovala zmizení dcery, nezajímal se vůbec o podrobnosti, ani se nezeptal na mladší. O děti se nebojí, prý je ochrání Bůh, řekl prý do telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám