Hlavní obsah

Výtržníci se chystají při derby zdemolovat Strahov

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Otevřená válka fanoušků v ochozech a zdemolovaný stadión v Praze na Strahově. Tak může také vypadat pondělní vyprodané prvoligové derby pražských „S“ bojujících o český fotbalový titul. Policie získala informace, že duel Slavie se Spartou zřejmě budou provázet dosud nevídané výtržnosti a řádění ze strany nejtvrdšího jádra fanoušků obou klubů.

Článek

Ti se už na internetových diskusích domlouvají na tom, jak Strahov „shoří“ a „sedačky budou létat“. Proč taková agrese? Nynější derby dvou nejslavnějších českých klubů je totiž zřejmě posledním, které se na Strahově odehraje. Slavie, která je zde v dlouhodobém azylu, totiž finišuje se stavbou nového stadiónu ve své domovině v Edenu. Ten by se měl otevřít v květnu. Další domácí derby se Spartou by tedy již měli slávisté odehrát právě tam.

„Je to poslední derby na Strahově. Ten Strahov musí lehnout popelem,“ napsal v diskusním fóru sparťanských ultras jeden z členů tvrdého jádra fandů z Letné. „Doufám, že dáme Strahovu zabrat, když je to naposled,“ uvedl tamtéž další z fanoušků. „Pánové, dámy, pondělní program: Pálení strahovského stadiónu, to zas budou mít žurnálové téma na týden dopředu,“ doplnil třetí.

Podobných výhružek se na internetu objevilo v posledních dnech mnoho, a to i ze strany tvrdého jádra fandů domácí Slavie. Pražská policie je podle jejího ředitele Petra Želáska nebere vůbec na lehkou váhu. „Informace, které mají sdělovací prostředky, jsme z toho prostředí získali také. Přijali jsme kvůli tomu poměrně masivní opatření, abychom předešli škodám na majetku, na zdraví a možná i na životech. Protože to jsou cvoci, když takhle veřejně prezentují, že chtějí demolovat stadión,“ řekl Právu Želásko.

Pondělní derby je podle něj ve srovnání s ostatními zápasy v souvislosti s možnou hrozbou výtržností výjimečné. „Většinou tyto zápasy sice bereme za rizikové, ale tohle utkání je opravdu nebývalé, když je veřejně prezentováno možné násilí a s takovou razancí. Má to prioritu prvního stupně a my na to samozřejmě musíme reagovat,“ podotkl Želásko.

Fanoušci budou pochodovat už z Letné

Policisté mají informace o chystaných potyčkách před i po zápase, a to nejen na předem domluvených místech mimo stadión Evžena Rošického či v jeho blízkém okolí. „Tady se chystá velký střet přímo na stadiónu s intencí vymoci si přerušení zápasu. Tomu se samozřejmě všemi prostředky budeme snažit zabránit a předejít,“ upozornil Želásko s tím, že pražskou policii posílí pro pondělní zápas kolegové ze středních Čech a také městští strážníci.

Dohromady by mělo být na stadiónu, kolem něj, ale i v metru a na příchodových trasách 500 až 600 mužů v uniformách, a to včetně pyrotechniků a psovodů se psy vycvičenými na hledání výbušnin. Dále bude posílena pořadatelská služba a vše má monitorovat i vrtulník.

Pořádná práce však policisty čeká již dlouho před prvním výkopem. Sparťanští fanoušci totiž naplánovali organizovaný pochod od stadiónu na Letné přímo na Strahov. K tomu dokonce na internetu pořídili i speciální videoklip, v němž se střídají ukázky „umění“ sparťanského kotle se záběry z filmu Spartakus.

„Zničíme Strahov“ a „Bojuj i ty“, vyzývají autoři videoklipu fanoušky, aby se k nim přidali. Na fóru ultras Sparty se hovoří nejméně o 500 až 1000 účastnících pochodu, které však čeká policejní doprovod až na stadión.

Policie je v kontaktu s pořadateli zápasu a podle Želáska bude okamžitě reagovat na situaci. Je prý připravena v případě velkých výtržností či demolování částí stadiónu některé sektory vyklidit, případně ze Strahova odvést všechny fanoušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám