Hlavní obsah

Uraženým odborářům Topolánkova omluva nestačí

Právo, Novinky, znk, hš
PRAHA
Aktualizováno

Mimořádné jednání tripartity kvůli novele zákona o zaměstnanosti, které se mělo konat v pátek, skončilo ještě před svým začátkem. Odboráři opustili jednání na protest proti chování premiéra Mirka Topolánka (ODS). Ten ostře kritizoval odbory i zaměstnavatele kvůli stravenkám. Premiér se za svá slova později omluvil a požádal odboráře o další schůzku, podle nich ale omluva není dostatečná.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Tripartita se ale mimořádně sejde kvůli novele zákona o zaměstnanosti znovu. Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se jí budou zabývat v úterý 1. dubna. Potvrdila to mluvčí vlády Jana Bartošová. Kabinet se pak chystá novele věnovat na své středeční schůzi.

"Pan premiér začal arogantně napadat sociální partnery za to, jakým způsobem se postavili ke stravenkám. Řekl, že tripartita je na nic, že jsme mu naplivali do ksichtu, že na jedné straně jsme slepí a na druhé hluší a že lžeme a okrádáme zaměstnance o teplá jídla," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

To vyvolalo okamžitou reakci odborářů. "Nechtěl nám dát slovo, musel jsem mu vlétnout do řeči a říct, že za tohoto stavu odcházíme," dodal Zavadil.

Mluvčí ČMKOS Jana Kašparová označila premiérovo vystoupení za hrubé, hulvátské a nevybíravé. "Je to doslova skandál, který nemá na půdě tripartity obdoby," řekla Novinkám Kašparová. "Odboráři jsou v šoku, nemohou se vzpamatovat, bylo to nevídané,“ dodala.

Zaměstnavatelé schůzku neopustili, ale po odchodu odborářů požádali o její ukončení. "Poté, co odboráři odešli, jsme požádali o ukončení schůzky, premiér nám vyhověl," řekla Novinkám mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Blanka Růžičková.

Zástupci zaměstnavatelů také požádali o náhradní termín zasedání. "(Považujeme) takový způsob vedení schůze za nepřípustný," uvedli zaměstnavatelé v tiskovém prohlášení s tím, že jsou ochotní na půdě tripartity vést diskusi a hledat konsensus, odmítají ale jakýkoli diktát.

Topolánek se omluvil, odborářům to nestačí

"Při zahájení dnešního jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR jsem ostře a emotivně kritizoval zástupce odborů i zaměstnavatelů za jejich postoj při rušení daňového zvýhodnění stravenek. Za své neadekvátní vystoupení se velmi omlouvám a žádám obě strany, aby pokračovaly v jednání," uvedl po jednání v tiskovém prohlášení Topolánek.

Topolánek přiznal, že má ve zvyku vyříkávat si věci ostřeji, a odborářů se tak asi dotkla forma. “Nicméně platí, že ve věci stravenek jak zástupci zaměstnanců tak zaměstnavatelé evidentně selhali," dodal. "Nechci na sobě nechat veřejný cejch podvodníka a lháře, který je mi tak veřejně přisuzován," doplnil.

Odborářům ale Topolánkova omluva nestačí. Chtějí, aby se premiér omluvil nejen za vulgaritu, ale i za výrok, že je tripartita zbytečná. Pokud k tomu nedojde, nechtějí odboráři ve schůzkách tripartity vůbec pokračovat.

Výběr Topolánkových kontroverzních výroků
V květnu 2005 v rozhovoru s redaktorkou Lidových novin řekl Topolánek o chystané evropské ústavě: "Když se bavíme o evropské ústavě, tak musím říct - a to slovo použiju naprosto odpovědně - je to obrovský shit."
Na schůzi Sněmovny loni v únoru udělal vulgární gesto směrem k opozici ve chvíli, kdy si opoziční poslanci stěžovali na nepřítomnost členů vlády. Vzápětí se omluvil a dodal, že vztyčený prostředník byl "nonverbální komunikací" s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL). "To, co jsem ukázal, znamená 'Kalousku, jsi jednička!'," řekl o týden později.
Loni v březnu vzbudil pozornost, když v SMS zprávě novináři použil německý výraz "Es kommt der Tag...", používaný ve 30. letech SdP jako výzva k připojení Sudet k říši. "Nekomentuji soukromou poštu, natož svou vlastní. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, neboli jak uplést z h.... bič. S novináři je to těžké. Koupíš cedník, teče. Zalepíš díry, necedí. Kolik třešní, tolik višní," uvedl pak Topolánek ve zprávě, kterou zaslal ČTK.
Letos v lednu vzbudil pozornost výrok v Hospodářských novinách. "Někdo to lidem musí říct, protože oni si to... neuvědomují. Nemyslím, že jsou hloupí. Češi obvykle ale vidí všechno negativně, a když k něčemu dojde, podělají se," reagoval premiér na dotaz, zda i většina Čechů vnímá stejně jeho názor, že žije v době relativního blahobytu a prosperity.
zdroj: ČTK

Vláda navrhla zrušení daňového zvýhodnění stravenek už loni ve své reformě veřejných financí. Nakonec ale ustoupila a výhody zachovala. Nyní chce daňové zvýhodnění zrušit znovu. Odboráři i zaměstnavatelé jsou proti.

Reklama

Výběr článků

Načítám