Hlavní obsah

Tibetští mniši vtrhli na tiskovou konferenci a kritizovali Čínu

– LHASA

Skupina 30 buddhistických mnichů vtrhla ve čtvrtek na tiskovou konferenci pro zahraniční novináře, kterou v chrámu Džókang v Lhase pořádaly čínské úřady. Mniši obvinili Čínu z porušování náboženské svobody v Tibetu a z falšování informací o nepokojích. Odmítli, že by protesty inicioval dalajláma. Podle agentur proti mnichům asi po 15 minutách zasáhla policie.

Foto: Reuters

Tibetští mniši na tiskové konferenci

Článek

"Tibet není svobodný,“ opakovaně vykřikoval jeden z mnichů, než se rozplakal. „Nevěřte Číňanům, podvádějí vás," prohlásil další. Mniši, kteří narušili oficiální tiskovou konferenci v chrámovém komplexu Džókang, si stěžovali na přítomnost čínských vojáků v chrámu. Jednotky údajně obsadily klášter 14. března, v první den násilných nepokojů, a opustily ho až krátce před příjezdem novinářů.

Mniši také kritizovali výpady Pekingu vůči dalajlámovi. "Chtějí, abychom dalajlámu popřeli," prohlásil jeden z mnichů. "Přitom neměl s protesty nic společného," dodal. Čínské úřady vytrvale obviňují dalajlámu, že vlnu nepokojů zorganizoval.

Po čtvrt hodině policie zasáhla proti protestujícím mnichům.

Čína pořádá akci pro cizí novináře

Tisková konference v chrámu byla součástí třídenní cesty do Tibetu, kterou pro novináře uspořádaly čínské úřady. V jejím programu byla i návštěva nemocnice a obchodu s oděvy, který byl při protestech Tiběťanů vypálen, a v němž uhořelo pět Číňanů. Čína tvrdí, že při nepokojích bylo zabito 22 lidí, prvních 13 byli Číňané zabití davem demonstrantů, který 14. března raboval a vypaloval obchody.

Tibet mohli novináři navštívit poprvé od 20. března, kdy byli ze Lhasy vypovězeni poslední dva dopisovatelé západních médií.

Peking označil jejich třídenní cestu do tibetské metropole za důkaz toho, že se situace v oblasti stabilizovala.

Navzdory výzvám předních zahraničních politiků včetně amerického prezidenta Bushe, Čína zatím nepřistoupila k jednáním o Tibetu s dalajlámou.

Zprostředkování nabízel britský premiér Gordon Brown. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil bojkotem letní olympiády. Bush se sice zahájení zúčastní, ale další politici hrozí, že nepřijedou. Je mezi nimi i britský princ Charles nebo polský premiér Donald Tusk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám