Hlavní obsah

V iráckém Kútu zahynulo v bojích přes čtyřicet lidí

CNN, ČTK, BBC, aš, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÚT/BAGDÁD
Aktualizováno

Prudké střety mezi iráckými vládními silami a šíitskými milicionáři z Mahdího armády pokračují i ve čtvrtek, a to navzdory středeční výzvě premiéra Núrího Málikího, aby do 72 hodin složili šíité zbraně. Ve střetech ve městě Kút zahynulo v noci 44 lidí. Střety v Basře přerostly během tří dnů v šíitské povstání, které se rozhořelo po celém středním a jižním Iráku. Celkový počet obětí už překročil 150.

Foto: Reuters

Auto zapálené při bojích v Amáře

Článek

Policejní šéf v Kútu Abdul Hanín Amara uvedl, že v bojích mezi šíitskými milicemi a iráckou armádou zahynulo nejméně 44 lidí.

"Bezpečnostní síly zahájily kolem půlnoci operaci, jejímž cílem je dostat pod kontrolu šíitské ozbrojence,“ sdělil Amara. K obětem řekl: "Bylo zabito nejméně čtyřicet milicionářů a čtyři policisté. Asi 75 osob bylo zraněno. Policie nyní má plnou kontrolu nad těmto oblastmi (ovládanými šíitskými milicemi).“

Počet obětí už překročil sto padesát. V Basře si Boje vyžádaly 70 obětí, v Bagdádu 22 a v Diváníji jednu. Počty však nejsou úplné.

Povstání radikálních šíitů zasáhlo jih Iráku

Boje propukly v úterý v Basře. Během středy se rozšířily do Bagdádu, Kútu, Hílly, Díváníji, Amáry a Karbaly. Podle amerických zdrojů vláda do bojů nasadila 30 000 lidí, z nich 16 000 jsou místní policejní jednotky. Ve čtvrtek mají být oddíly posíleny o 2000 mužů. Irák ale tvrdil, že v Basře nasadil 50 000 vojáků a policistů.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Útok vážně poškodil ropovod

Při sabotáži byl ve středu vážně poškozen u Basry jeden ze dvou hlavních ropovodů k terminálům v Perském zálivu. Zasažena byla přečerpávací stanice Zubair 1. Podle pracovníka ropného průmyslu to významně ovlivní export. "Přijdeme asi o třetinu vývozu z Basry," řekl tento zdroj agentuře Reuters.

V Basře byl také podniknut útok na policejního šéfa Abdula Džalífa Kaláfa. Sám přežil, tři jeho osobní strážci byli zabiti. Ve městě se nedostává vody a potravin.

Těžké boje probíhaly po celý den také v Hílle.

Šíitské povstání

Vzhledem k rozsahu bojů lze bez nadsázky hovořit o povstání radikálních šíitů. V Basře dále probíhají těžké boje, jejichž obětí se stali tři policisté. Ztráty na straně šíitů nejsou známé. Slyšet jsou výbuchy i rachot automatických zbraní. Obyvatelé Basry popisují současné boje jako nejhorší od invaze z roku 2003. Vojáci si stěžují, že protivník má lepší vybavení než oni. Často se nemohou s obrněnou technikou dostat do ulic čtvrtí, které tak zůstávají v rukou Mahdího armády.

V Bagdádu začal protest příznivců radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra proti vládě Núrího Málikího. Demonstruje se v šíitských čtvrtích Sadr a v Kázimíja.

Američané stojí stranou

Američané do bojů podle svých slov nezasahují. Uvádějí, že jde o vnitroiráckou záležitost.

Policejní šéf Kútu ale uvedl, že irácké jednotky mají americkou podporu. Američané už dříve několikrát zasáhli proti šíitským radikálům.

K aktuálním bojům se vyjádřil ve svém čtvrtečním projevu o Iráku i americký prezident George Bush, který připustil, že střety ještě nějakou dobu potrvají: "Tato operace ještě potrvá, teroristé a extremisté ale uvidí že nemají místo ve svobodné a demokratické společnosti. Ofenzíva v Basře ukazuje iráckému lidu, že jeho vláda je ochotna jej chránit. Ukazuje, že nikdo nestojí nad zákonem."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám