Hlavní obsah

Ceny bytů na Moravě porostou pomaleji než loni

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů v Moravskoslezském kraji se budou i letos zvyšovat, ale už ne tak výrazně jako loni. Obchodníci s realitami předpokládají letošní růst průměrně o 15 %, na Ostravsku až o čtvrtinu. Růstu cen přispívá přetrvávající poptávka hlavně ve Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Opavě a některých částech Ostravy, zejména v Moravské Ostravě a Ostravě-Porubě.

Článek

Odborníci z realitního trhu růst cen předpovídají hlavně u novostaveb, ceny bytů ve starší panelové zástavbě už zřejmě budou stagnovat nebo porostou jen pozvolna. „V průměru by se nárůst cen v letošním roce v Moravskoslezském kraji měl pohybovat na hranici 15 procent, na Ostravsku by v některých případech mohlo dojít ke zvýšení cen i o čtvrtinu,“ uvedl na dotaz Práva manažer ostravské pobočky realitní kanceláře AAABYTY. CZ Jan Šina.

Podle něj loňský vývoj cen v regionu byl velmi dramatický především díky investičnímu boomu. „K takové expanzi, která místy dosahovala až sedmdesáti procent, ovšem letos už docházet nebude. Tempo růstu se zvolní, přesto bude na prvních příčkách celorepublikového žebříčku,“ doplnil.

Přetrvávající poptávka zvyšuje cenu bytů hlavně ve Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Opavě a některých částech Ostravy, zejména v Moravské Ostravě a Ostravě-Porubě. „Celkovému rozhýbání trhu s nemovitostmi určitě pomohla zlepšující se ekonomika státu i regionu, dostupnost hypoték a stavebního spoření, přímo v kraji pak příchod investorů, výstavba dálnice, převyšující poptávka nad nabídkou i díky tomu, že populačně silné ročníky zakládají rodiny, je nižší nezaměstnanost a rostou mzdy,“ shrnula důvody růstu cen bytů obchodní ředitelka RK Sting pro oblast Moravy Monika Franková.

Mladí se stěhují z center měst

„Patrný je trend většinou mladých rodin stěhovat se z center panelových domů na okrajové části měst a do vesnic s dobrou dopravní dostupností. Mladé rodiny v dnešní uspěchané době preferují vyšší standard bydlení bez jakýchkoliv investic,“ komentovala. Jak dále uvedla, ceny novostaveb se podle atraktivity lokality a nabízeného standardu nyní pohybují v rozmezí od 25 tisíc do 45 tisíc korun za metr čtvereční.

U starší zástavby jsou preferovány cihlové domy. RK Sting očekává nárůst cen u novostaveb až o 15 procent, u cihlové zástavby okolo 10 až 15 procent.

„U panelákových domů do budoucna předpokládáme stagnaci cen z důvodu vysokých nákladů na revitalizaci,“ sdělila Franková. Ceny bytů v panelových domech nepůjdou nahoru nijak markantně. „Už dnes kulminují, nárůst proto očekávám jen v řádu několika procent,“ sdělil Šina.

Levný Bruntál

Cenově nejdostupnější jsou byty v Bruntále, u uvedeného typu se ceny pohybují od 825 tisíc do jednoho miliónu korun. „V této lokalitě je také tlak na zvyšování cen bytů, ale vzhledem k ekonomické situaci regionu tam neočekáváme žádný cenový skok. Změna by mohla nastat s příchodem velkého investora,“ uvedl regionální manažer RK Sting Jan Kunz.

LokalitaAktuální cena za třípokojový byt v paneláku (v mil Kč)
Frýdek-Místek1,4–2
Mor. Ostrava1,4–2
Opava1,3–1,7
Nový Jičín1,3
Bruntál0,825–1

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám