Hlavní obsah

Prima: v bytě komplice se našla Procházkova krev

Právo, Novinky, jt, jam, mib
PRAHA
Aktualizováno

František Procházka, který údajně loni v prosinci ukradl ze sídla bezpečnostní agentury půl miliardy korun, je zřejmě mrtvý. V bytě jeho komplice, kterého zatkla koncem minulého týdne policie, byly nalezeny stopy Procházkovy krve. Uvedla to ve středu televize Prima s odvoláním na informace detektiva, který na případu pracuje.

Článek

Podle detektiva se v bytě našly stopy krve, která patří Procházkovi. Detektivové se proto domnívají, že Procházka mohl být zavražděn, uvedla Prima. Dodala, že vyšetřování případu proto dostalo nový směr.

Procházka totiž nemusel být tím, kdo loupež vymyslel, ale pouze nástrojem organizované skupiny, která se přes něj k penězům dostala a pak se ho zbavila.

Zadržený komplic měl peníze odvézt

Muž, kterého policie zadržela minulý týden v Praze, byl přitom podle informací Práva Procházkovým dlouholetým kamarádem. Byl to právě on, kdo podle policie řídil dodávku, která téměř půl tuny bankovek ze sídla agentury G4S odvezla. V současné době je ve vazbě.

Podle jeho advokáta Jiřího Teryngela ale zatím policistům s dalším vyšetřováním příliš nepomohl. „Odmítá vypovídat,“ konstatoval Teryngel. Zároveň potvrdil, že policie zajistila u zatčeného muže peníze v hotovosti a také na jeho účtu v bance. Odmítl ale stejně jako policie přiblížit, o jakou částku jde. Podle dostupných informací jde o zhruba 800 tisíc korun.

„Peníze na účet ale každopádně byly vloženy dávno před tou krádeží, takže je vyloučené, že by pocházely z ní,“ poznamenal k tomu ve středu advokát. Problém bude policie podle něj mít i s prokazováním, že by z krádeže století pocházely zajištěné bankovky v hotovosti. „Agentura ty peníze totiž neměla označené,“ poznamenal Teryngel.

Pachová stopa

Obvinění jeho klienta z krádeže ve spolupachatelství opírá policie mimo jiné i o pachovou stopu. Vzorek z odstavené dodávky použité při krádeži se totiž shoduje se vzorkem odebraným zatčenému muži. To ale podle Teryngela ještě nedokazuje, že by se jeho mandant na krádeži podílel.

„Pachové stopy se mohou přenést, pokud jsou dotyční lidé v častém kontaktu,“ uvedl advokát.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pátrání po samotném Procházkovi stále pokračuje, na starosti ho má speciální tým na policejním prezidiu, tzv. lovci lebek. Kromě Procházky mají v hledáčku např. i hledaného podnikatele Tomáše Pitra.

Krádež, která zřejmě nemá v historii české kriminalistiky obdoby, se stala v žižkovském areálu agentury G4S, kde Procházka pracoval jako strážný. V sobotu 1. prosince ráno tam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do které Procházka ukradené peníze naložil.

Události kolem krádeže století
1. prosince 2007 - Z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3 zmizelo asi 560 milionů korun v hotovosti. Ráno tam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie vyhlásila po údajném lupiči, pracovníkovi agentury Františku Procházkovi, celostátní pátrání a varovala, že je ozbrojen.
V případu jde asi o nejvyšší sumu, kterou kdy v Česku někdo ukradl. Poškozená firma vypsala na vypátrání pachatele odměnu dva milióny eur (asi 52 miliónů korun).
4. prosince 2007 - Policisté obklíčili ve Slévačské ulici v Praze 9 Hloubětíně ubytovnu, v níž se mohl Procházka ukrývat. Budovu prohledali, ale muže nenašli.
Policie potvrdila, že údajný pachatel měl komplice.
Kriminalisté provedli domovní prohlídku v místě Procházkova trvalého bydliště v Novém Boru na Českolipsku.
6. prosince 2007 - Policie Procházku obvinila, žalobci rozhodli o jeho stíhání v režimu uprchlého.
10. prosince 2007 - Obvodní soud pro Prahu 3 vydal český, evropský i mezinárodní zatykač na Františka Procházku.
12. února 2008 - Na oficiálních stránkách Interpolu se objevily Procházkovy fotografie spolu s jeho popisem a základními údaji o jeho osobě.
25. března 2008 - Policie potvrdila, že minulý týden zatkla Procházkova komplice a obvinila ho ze spolupachatelství krádeže. Zda zatčený řídil auto s ukradenými penězi, policie nesdělila.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám