Hlavní obsah

Výrobce nejlevnějšího auta světa koupil značky Jaguar a Land Rover

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ
Aktualizováno

Největší indická automobilka Tata Motors zaplatí 2,3 miliardy dolarů (asi 37,6 miliardy Kč) za britské značky Jaguar a Land Rover, které dosud vlastnila americká společnost Ford Motor. Firma to oznámila ve středu.

Článek

"Jsme velice potěšeni, že Jaguar i Land Rover se stanou významnou součástí naší značky," uvedla podle BBC indická automobilka.

Ford se rozhodl prodat obě značky v jednom balíku již loni v červnu. Důvodem jsou špatné hospodářské výsledky společnosti. Jaguar a Land Rover zaměstnávají přibližně 16 tisíc lidí.

Prezident Fordu Mulally věří, že oběma značkám se bude pod vedením Tata Motors dařit.

Model Jaguar XF

Ford koupil Land Rover od německé automobilky BMW v roce 2000. Jaguar získal v roce 1989. Loni v březnu Ford prodal za 925 miliónů dolarů značku Aston Martin.

Indická automobilka se dere do popředí zájmu zejména díky svým laciným vozům. Před několika dny představila firma na ženevském autosalonu Tata Nano, jehož cena by se měla pohybovat kolem 45 tisíc korun.

Automobil Tata Nano

Tata má i několik dalších akvizic po celém světě, plánuje rozšíření vozu nejdříve do Indie, pak Číny, jižní Ameriky, Ruska a pak přijde na řadu i Evropa.

Reklama

Související témata:

Související články

Levné automobily z Asie zaplaví Evropu

Ženevský autosalon nebyl nacpaný jen velkými a drahými automobily, ale objevila se tu spousta značek, které se zaměřují na nejlevnější vozy. Dokonce...

Výběr článků

Načítám