Hlavní obsah

Vláda odmítla příspěvek 6000 pro penzisty

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) na svém středečním zasedání odmítl návrh skupiny poslanců z ČSSD a KSČM, aby penzisté dostali letos v červnu od státu mimořádně vyplaceno šest tisíc korun jako kompenzaci dopadů reformy veřejných financí. Definitivně ale o návrhu rozhodne parlament.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Mrzí mne, že vláda nevyužila příležitosti odčinit své hříchy v tom, že nevalorizovala důchody už k 1. lednu jak jsme požadovali, tedy o 750 korun. To by kompenzovalo z větší části vyšší náklady seniorů," řekl Novinkám k rozhodnutí vlády jeden z předkladatelů návrhu, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

"Na druhé straně jsem rád, že tato naše iniciativa dotlačila vládu k tomu, že předkládá návrh na zvýšení důchodů," uvedl Škromach. Podle něj je ale kabinetem schválené zvýšení důchodů v průměru o 465 korun od srpna tohoto roku účelové. "Proto, že první zvýšené důchody by byly vyplaceny v září, se to dá velmi snadno spojovat s krajskými volbami," podotkl místopředseda ČSSD.

Vláda navrhla zvýšení důchodů na začátku března. Důchody se podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) budou zvyšovat kvůli neustálému zvedání cen. Návrh novely zákona o důchodovém pojištění mění podmínku desetiprocentní inflace pro mimořádné zvýšení důchodů na pět procent.

Nečas odmítá, že by šlo ze strany vlády o populistický krok. "Kdyby to tak bylo, šlo by o zvýšení jednorázové,“ uvedl ministr. Jde podle něj o systémovou změnu, protože ke zvyšování inflace přes pět procent může dojít také při přibližování koruny k euru.

Je to útok na veřejné finance, míní Nečas

Nečas návrh opozice kritizoval. Upozornil, že skutečné výdaje na vyplacení jednorázového příspěvku penzistům by dosáhly včetně správních nákladů takřka 17 miliard korun, a nikoliv 12,5 miliardy, jak tvrdí předkladatelé.

"Bilance důchodového systému by se dostala do prudkého deficitu až 10 miliard korun,“ řekl Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády. "Znamenalo by to devastaci důchodového systému. Je to obrovský útok na veřejné finance. Jsem přesvědčen, že tento návrh nezíská podporu v Poslanecké sněmovně,“ míní Nečas.

Podle ministra by se i v případě schválení opozičního návrhu nepodařilo vyplatit prémii v čas. "Výplata v červnu je naprostá chiméra. ČSSZ potřebuje dva až tři měsíce na zadministrování podobného opatření,“ sdělil.

ČSSD se svého návrhu nevzdává

Vládní návrh na zvýšení penzí projedná příští týden v úterý Sněmovna na mimořádné schůzi. "Nebudeme bránit, aby vláda důchodcům přidala," řekl k tomu Škromach.

Sociální demokraté ale navrhnou na mimořádné schůzi poslanců k návrhu Topolánkova kabinetu doprovodné usnesení. "Bude obsahovat doporučení vládě, aby zvýšení penzí provedla už k 1. červnu a navýšení bylo 670 korun. Což by právě odpovídalo tomu mimořádnému důchodu šest tisíc korun," prozradil místopředseda ČSSD.

Podle Škromacha to ale neznamená, že se opozice vzdá svého návrhu na mimořádný šestitisícový důchod. Předloha by se měla projednávat na schůzi Sněmovny, která začíná 22. dubna.

"Zatím máme podporu ze strany komunistů. Budeme jednat o případné podpoře ze strany lidovců a zelených. Samozřejmě ten nárh budeme modifikovat podle toho, jak vláda případně bude chtít navyšovat důchody," dodal Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám