Hlavní obsah

OBRAZEM: Největší evropské letiště otevře terminál za 137 miliard Kč

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nový obří terminál 5 zprovozní ve čtvrtek největší evropské letiště Heathrow. Díky přístavbě londýnského letiště by se měla výrazně zkrátit i odbavovací doba, a to o 30 minut. Nyní odbavení trvá i více než hodinu. Ročně by měl odbavit přes třicet miliónu cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Nový terminál 5 stál Brity 137 miliard korun.

Článek

Terminál 5 londýnského Heathrow společnosti British Airways se stavěl zhruba šest let a jeho náklady se vyšplhaly na 8,6 miliardy dolarů (asi 137 miliard korun). Ročně by letiště mělo odbavit kompletně 67 miliónu cestujících. Jen pro srovnání - ruzyňské letiště loni odbavilo 12,5 miliónu cestujících.

Nová stavba má 54 odbavovacích přepážek a 96 samoobslužných odbavovacích kiosků. Terminál je navíc napojen na metro a rychlovlak na nádraží Paddington. U budovy je parkoviště pro necelé čtyři tisíce aut.

:. Ročně by terminálem mělo projít přes 30 miliónů cestujících.foto: Profimedia

:. Ročně by terminálem mělo projít přes 30 miliónů cestujících.foto: Profimedia:. Doba při odbavování se má zkrátit o 30 minut.foto: Profimedia

:. Pohled z dálky na osvětlený terminálfoto: Profimedia

Reklama

Výběr článků

Načítám