Hlavní obsah

Hillary má ostudu, vymyslela si, jak v Bosně prchala před střelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demokratka Hillary Clintonová si udělala ostudu. Před voliči minulý týden líčila, jak před 12 lety coby první dáma přiletěla do bosenské Tuzly a kvůli palbě bez uvítání prchali do aut. Média však její verzi vyvrátila.

Článek

"Pamatuji si, jak jsme přistávali pod palbou odstřelovačů. Na letišti mělo být něco jako uvítací ceremonie, ale místo toho jsme utíkali s přikrčenými hlavami do aut, abychom se dostali na naši základnu,“ prohlásila.

Televize CBS však promítla celé uvítání na opevněné základně USA v Tuzle. "Problém je, že to se nestalo,“ uvedla stanice k záběrům, na nichž Clintonovou a její dceru Chelsea na ploše v kruhu ochranky vítá malé děvčátko.

"Žádná střelba odstřelovačů nebyla ani když navštívila předsunuté hlídky,“ uvedla CBS s tím, že "v politice by měla paměť odpovídat videozáběrům“.

Clintonová: udělala jsem chybu

Mluvčí Clintonové nejprve řekl, že se někdejší první dáma přeřekla. Nakonec se k záležitosti byla nucena vyjádřit i sama uchazečka o křeslo v Bílém domě. "Udělala jsem chybu, to se stává. Dokazuje to, že jsem jen člověk, což může být pro některé lidi objev,“ řekla.

Hillary Diane Rodhamová Clintonová

Narodila se 26. října 1947 v Chicagu. Vystudovala nejprve politické vědy a pak právo na Yaleské univerzitě, kde potkala svého budoucího manžela Billa Clintona. Po studiích se oba v roce 1975 přestěhovali do Arkansasu a uzavřeli tam manželství.

Ačkoliv se za rok Clintonová stala generální prokurátorkou státu Arkansas a její manžel byl později zvolen arkansaským guvernérem, pokračovala i ve svém angažování v oblasti rodinného práva a práv dětí.

V roce 1993 se stal Bill Clinton americkým prezidentem a Hillary mimo jiné stanula v čele komise pro reformu zdravotnictví. Po odhalení nevěry Clintona s Monicou Lewinskou v roce 1998 byla Clintonová řadou lidí kritizována za to, že nepožádala o rozvod.

V roce 1999 se Hillary Clintonová rozhodla kandidovat za Demokratickou stranu na senátorský úřad za stát New York a volby o rok později vyhrála. V roce 2006 pak její setrvání v úřadu potvrdila drtivá většina voličů.

Clintonovi mají jedno dítě, dceru Chelsea.

Reklama

Výběr článků

Načítám