Hlavní obsah

Lidovci nechtějí uznání Kosova, vláda projednávání odloží

Právo, Novinky, jov, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci se domnívají, že Česko by zatím nezávislost Kosova uznávat nemělo. Chtějí také, aby se tématem zabývala příští koaliční schůzka. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za Stranu zelených) původně hodlal vládě návrh na uznání Kosova přeložit 2. dubna. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale v reakci na prohlášení lidovců projednávání této otázky ve vládě odložil.

Článek

Předsednictvo KDU-ČSL v úterý pověřilo šéfa strany Jiřího Čunka, aby požádal premiéra Topolánka o svolání koaliční schůzky právě k tématu uznání nezávislosti Kosova.

"V předsednictvu KDU-ČSL nebyl nikdo, kdo by se přikláněl k uznání Kosova,“ řekl Novinkám Čunek. Také on je proti tomu podpořit nyní samostatnost této jihosrbské provincie. "Můj názor takový je,“ uvedl.

Lidovce překvapil Schwarzenberg

Lidovce podle něj překvapilo, že chtěl ministr zahraničí Schwarzenberg návrh předložit vládě již 2. dubna. "Proto jsme řekli, že v rámci té nové spolupráce, o které stále mluvíme, že vyvoláme jednání na toto téma,“ sdělil Novinkám šéf lidovců.

Premiér Topolánek následně uvedl, že vláda 2. dubna uznání Kosova neprojedná. Podle Topolánka není nyní uznání Kosova ve vládě průchozí.

Premiér pro nezávislé Kosovo

Topolánek v minulosti prohlásil, že jeho vláda Kosovo uzná, když země zaručí mimo jiné právo a pořádek nebo ochranu minorit na svém území.

Premiér ale původně chtěl uznání nezávislosti bývalé jihosrbské provincie stihnout do summitu NATO v Bukurešti, který začíná právě 2. dubna.

Klaus i opozice jsou proti

Prezident Václav Klaus uznání provincie spíše odmítá. Podle něj by se jednalo o nebezpečný precedens.

Kosovo

Kosovo bude v případě celosvětového uznání patřit k malým evropských státům. Podle údajů OSN z loňského listopadu žije na území Kosova přibližně 1,9 miliónu obyvatel. To Kosovo řadí až na 35. místo žebříčku evropských zemí seřazených podle velikosti populace. I s rozlohou 10 908 se řadí až do třetí desítky evropských zemí, je devátým nejmenším státem v Evropě.

Zásadně proti uznání Kosova je ČSSD, která to považuje za předčasné. Stejný postoj zaujali komunisté.

Reklama

Související články

Schwarzenberg: Kosovo chci uznat 2. dubna

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg předloží vládě návrh na uznání samostatného Kosova týden po Velikonocích. Rád by totiž české uznání státní nezávislosti...

Výběr článků

Načítám