Hlavní obsah

Češi loni za biopotraviny utratili přes miliardu korun

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřeba biopotravin v ČR vzrostla loni meziročně o 70 procent na 1,29 miliardy korun. Poprvé tak dosáhla více než půl procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů. Oproti roku 2006 vzrostl i dovoz biopotravin z 56 na 62 procent. Vyplývá to z pravidelného šetření agentury Green marketing.

Foto: Zdeněk Prchlík a archiv Rebo, Právo

Ředkvičky jsou oblíbené především u dětí.

Článek

Češi utratili v loňském roce za biopotraviny o 530 miliónů korun více než předloni. "Trh s biopotravinami je v ČR setrvale rostoucí, po předloňských 49 procentech přidal vloni na obratu dalších 70 procent," uvedl průzkum. Průměrná spotřeba na osobu loni činila 126 korun.

Podíl biopotravin dovezených z ciziny se oproti roku 2006 zvýšil o šest procent. "Je to důsledek nedostatečně rychlé reakce českých zemědělců a potravinářů na dramaticky rostoucí poptávku," píše se ve zprávě, podle které zvýšenou poptávku využívají zejména maloobchodní řetězce.

„Trh s biopotravinami v České republice nabízí neopakovatelnou podnikatelskou příležitost. Je jisté, že spotřeba bude v několika následujících letech strmě stoupat. Byla by škoda přenechat většinu trhu zahraničnímu zboží“, uvedl Tom Václavík z agentury Green marketing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám